Home Banden & velgen Vierkante banden

Vierkante banden voorkomen? Dit zijn onze 4 tips!

Vierkante banden, vooral de eigenaar van een klassieker kan erover meepraten. Zo'n schitterend oud beestje staat vaak maanden, soms zelfs jaren stil. Wanneer je weer eens een ritje wilt maken, merk je al snel dat rijden eigenlijk niet meer gaat. Wat een gehobbel en gehuts en gebuts! In dit artikel vertellen we je hoe je het ontstaan van vierkante banden kunt voorkomen.


Te lang stilstaan

Vierkante banden ontstaan wanneer een auto te lang stilstaat en niet gebruikt wordt, bijvoorbeeld omdat deze in winterstalling staat (denk aan cabrio's). Ook campers en caravans kunnen met dit probleem te maken krijgen. Door het gewicht van de auto wordt de band tussen de wiel en de grond platgedrukt. Dit gebeurt al na een maand of drie. In feite maakt dit de band niet vierkant, maar ovaal. Het maakt niet uit of de banden nieuw waren, of relatief nieuw, voordat de auto werd gestald. De zwaartekracht is onverbiddelijk. 
Vierkante band
Zo erg wordt het natuurlijk nooit. Maar vierkante banden zorgen zeker voor problemen!


Uitdroging

Banden hebben na lange stalling niet alleen te kampen met vervorming, maar ook met uidroging. Er ontstaan haarscheurtjes in het rubber, de band wordt poreus en laat te veel lucht door. Dit is de reden waarom je vierkante banden niet moet proberen weer rond te krijgen door ze op te pompen. De haarscheurtjes kunnen dan volledig openscheuren. Dat kan vervelende gevolgen hebben wanneer je besluit toch de weg op te gaan. Op een klapband zit je natuurlijk niet te wachten...


Er zit niets anders op: vervangen

Er is geen enkele manier waarop je vierkante banden weer mooi rond kunt krijgen. Om problemen te voorkomen is de aanschaf van nieuwe banden de enige optie. Toch met vierkante banden de weg op gaan is ten strengste af te raden. Bovendien: van dat gehobbel word je nou ook niet meteen vrolijk, of wel?


Voorkomen is beter dan genezen

Het liefst voorkom je natuurlijk dat je ieder jaar na de winterstalling nieuwe banden moet aanschaffen. Hieronder geven we vier methoden waarmee je het ontstaan van vierkante banden kunt voorkomen. 

vierkante banden assteunen
Een auto geschraagd door assteunen. Een effectieve manier om vierkante banden te voorkomen.


1. Opbokken

Hoe zorg je ervoor dat het gewicht van je auto de banden niet plat drukt? Uiteraard, door de banden onder de auto weg te halen. Een goede tip is dus om je auto op te bokken (op vier bokjes te zetten) en de banden eraf te schroeven. Vervolgens laat je de lucht uit de banden en stapel je ze plat op op een donkere plek buiten het zonlicht. Eventueel kun je ze, voor extra bescherming tegen uitdroging, nog licht insmeren met zuurvrije vaseline. Je kunt er daarnaast nog voor kiezen de normale banden te vervangen door stallingswielen; dit zijn kale velgen met kale banden. Ook vervanging door oude banden die je nog hebt liggen behoort tot de mogelijkheden. 


2. De velgenboom

Je banden zomaar opstapelen en wegleggen op een donker stukje van je schuur of garage is echter verre van ideaal. De banden én velgen lopen nog steeds het gevaar vervorming of andere beschadigingen op te lopen. Beter kun je investeren in een zogenaamde velgenboom. Op een velgenboom worden de banden gescheiden door een scheidingsstuk; hierdoor raken ze elkaar niet aan, trekken ze niet krom en veroorzaken ze geen krassen.  Bovendien voorkomt deze tussenruimte dat condensatievocht zich tussen de banden ophoopt en het rubber poreus maakt. Een laatste voordeel is de ruimtebesparing die de velgenboom met zich meebrengt; zelfs in de kleinere garage kun je dit handige karretje kwijt. 
Vierkante banden velgenboom
Met een velgenboom berg je de banden goed beschermd op


3. Assteunen

Misschien zie je ertegenop je banden te verwijderen. Dit hoeft dan ook niet per se. Je kunt er ook voor kiezen je auto op te krikken, zodat de banden niet worden plat gedrukt tussen grond en auto. Het verdient geen aanbeveling de auto op de krikken te laten staan; deze kunnen namelijk gaan verschuiven met alle gevolgen van dien. Het is beter de auto vast te zetten op assteunen. Een set goede, stevige assteunen hoeft je helemaal niet zoveel te kosten en bespaart je over de lange termijn een hoop geld met oog op de kosten van nieuwe banden. 

Natuurlijk kun je na het plaatsen van de assteunen de banden alsnog losschroeven en bijvoorbeeld op een velgenboom plaatsen. 


4. Bandenschoenen/flatstoppers

Een alternatief voor de assteun is de bandenschoen of, om de Engelse term te gebruiken, de 'flatstopper'. Dit is een voorgevormde (doorgaans) rubberen plaat die ervoor zorgt dat de band zelfs bij lang stilstaan zijn vorm behoudt. De bandenschoen verdeelt het gewicht van de auto over een groter oppervlak van iedere band. 

Daarnaast drukt het gewicht niet op een platte ondergrond, maar op de gebogen vorm van de bandenschoen, hetgeen voordeliger is voor het behouden van de rondheid van de banden. Tot slot zijn de schoenen gemaakt van een temperatuurvast materiaal dat de kou of hitte van de garagevloer niet aan de banden overbrengt. Op geen enkele manier zullen ze schade aanbrengen aan je banden of de vloer van je garage. 
"Bandenschoenen zijn superhandig en besparen je een hoop gedoe!"


Geen gedoe

Flatstoppers zijn bijzonder makkelijk in het gebruik. Het is slechts een kwestie van de auto voorzichtig op de schoenen te rijden. Heel handig: ondanks hun lichte gewicht zullen ze niet verschuiven. Geen gehannes dus! Bovendien besparen de bandschoenen dat je met de banden zelf in de weer moet; je hoeft ze niet te verwijderen en op te slaan - ze kunnen gewoon blijven zitten waar ze zitten. Dat scheelt je dus een hoop gedoe. Flatstoppers van de beste kwaliteit zijn wat aan de dure kant, maar ze besparen je uiteindelijk een hoop tijd en geld.    
Vierkante banden flatstopper
Een flatstopper: makkelijk een vierkante band voorkomen

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
Velgenboom
Velgenboom - banden praktisch thuis opslaan
Meer
Alle Banden & velgen artikelen lees je hier
Ook leuk
Winterbanden met velg winterbanden: heb jij ze met of zonder velg?
Klapband voorkomen Klapband: onderspanning & overbelasting boosdoeners!
TPMS TPMS: veilig, voordelig & verplicht op nieuwe modellen
Brede banden Brede banden: de voor- en nadelen van brede banden
velgen spuiten Andere manier van velgen spuiten: folie uit een busje

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl