Home Banden & velgen All season banden

Autobanden informatie, winterbanden, zomerbanden

Aangezien de banden als enige onderdeel van de auto contact met de weg hebben, is het belangrijk om goed de mogelijkheden te overwegen als de tijd rijp is voor nieuwe banden.

Grip, grip, grip!

Behalve minder grip, is ook de kans aanwezig dat banden onvoorspelbaar gedrag vertonen als ze op de grens worden gebruikt, sneller slijten en meer afrolgeluid produceren. Natuurlijk zijn niet alle goedkope banden slecht, maar over het algemeen gaat het gezegde je krijgt waar je voor betaalt wel op.

Juiste bandenspanning 

Controleer de spanning van de banden één keer per maand In het bijzonder voordat je een traject met hoge snelheid gaat afleggen. De juiste spanning is van belang voor de veiligheid en de levensduur van de banden. Deze controle dient 'koud' te worden uitgevoerd (na minder dan 3 km te hebben gereden).

 

zomer banden
Winterband met groeven: voor de verstandige rijder!


Reservewiel

Vergeet het reservewiel niet!! Uitgangspunt bij de reserveband is: 0.5 bar meer bandenspanning dan in de gewone band.

Banden balanceren

Balanceren is nodig om trilling tegen te gaan. Zo voorkom je vroegtijdige slijtage van de band, maar ook van de onderdelen voor de ophanging, de stuurinrichting en van de lagers. Balanceren voorkomt ook het trillen in het stuur.

Verschillende banden

In Nederland mogen op één wielas verschillende merken typen banden gemonteerd worden. Maar dat raden wij ten zeerste af. Dit komt de voertuigcontrole niet ten goede. In sommige Europese landen verplicht is het zelfde merk, maat, gebruikscategorie (zomer/winter) en snelheidsindex op één wielas te hebben.

slick banden en regen banden
Links: zomer (sport) band - profielloos Rechts: winterband - met groeven voor water afvoer


Bandenslijtage

Controleer het slijtage patroon van de banden af en toe. Als de stand van de banden onder een auto verkeert staat ingesteld zal de band een onregelmatig slijtage profiel vertonen.

Banden vervangen

Daardoor zal er meer slijtage zijn waardoor de band eerder aan vervanging toe is. Aan te raden is om bij een onregelmatige slijtage de auto te laten uitlijnen.


Juiste bandenspanning?

De juiste bandenspanning is van belang voor veiligheid en levensduur en dient koud gecontroleerd te worden. In het geval dat deze warm gecontroleerd wordt, moet u 0,3 bar optellen bij de aanbevolen spanning.

De controle van de bandenspanning moet regelmatig, ongeveer elke maand, worden uitgevoerd. Verlies van spanning kan verklaard worden door:

auto banden spanning meten

Moet men bij elke bandenwissel het ventiel vervangen?

Het ventiel zorgt voor de luchtdichtheid van de band en is daarom een zeer belangrijk onderdeel. Onder invloed van de centrifugale kracht vermindert de kwaliteit van het ventiel. Wanneer uw auto 100 km/u rijdt, ondergaat het ventiel een verstorende kracht van 1,7 kg, wat gelijk staat aan een volle fles water. Het zou jammer zijn om uw veiligheid of de levensduur van uw banden op het spel te zetten, omdat u wilt besparen op de prijs van een ventiel. Let er bij uw bandenspecialist goed op dat hij tegelijk met de banden ook de ventielen vervangt.


Wanneer moet ik van zomer naar winterband wisselen?

Bij temperaturen beneden 7 graden C hebben winterbanden een kortere remweg op natte wegen dan zomerbanden. Het loopvlakrubber blijft bij lage temperaturen ook elastischer en daarom is een optimale grip op sneeuw en ijs gegarandeerd. Niet alleen de kans op slechte weersomstandigheden is bepalend voor het moment van montage van uw winterbanden, maar bovenal die gemiddelde dagtemperatuur van 7 graden C is maatgevend.

Voor Nederland betekent dit dat u het best uw winterbanden kunt laten monteren aan het eind van September. Het monteren van uw zomerbanden kan het best in April, dus rijdt u met winterbanden als de R in de maand is.

Waarom verandert het rijgedrag na montage winterbanden?

Een moderne winterband heeft geen mindere wegligging dan een zomerband. Wel is er een verschil tussen een nieuwe band en een versleten band. Vaak worden stuggere zomerbanden met hoge snelheidscodering vervangen door soepelere winterbanden. Een nieuwe (volledig profiel) band of een band met een comfortabel karkas (lagere snelheidscodering) zal dan reageren als hij z'n uiterste vervorming in profiel en karkas heeft bereikt.

U zult merken dat zo'n band zichzelf perfect stabiliseert. Het is een ander bekend gegeven dat de wegligging verandert als onder één auto met zowel zomer- als winterbanden wordt gereden. Door het verschil in profielopbouw en door het mogelijke verschil in stugheid ontstaat er een verschil in handling eigenschappen en spoorstijfheid. We raden daarom aan om altijd op 4 gelijke banden te rijden omdat dan de beste wegligging verkregen wordt.


velgen voor winterbanden?

Dit is wel het beste voor uw banden, want monteren en demonteren is niet goed voor een band. Het scheelt trouwens ook nog een hoop moeite en kosten aan balanceren en ventielen. Daar tegenover staat nog dat lichtmetalen velgen snel aangetast zijn door pekel.

Banden opslaan

De beste manier om voor het opslaan van je banden, deze te markeren op welke positie van de auto ze hebben gezeten. Om banden gelijkmatige slijtage te laten slijten is het aanbevolen om onderling positie te wisselen. LET OP! Sommige banden hebben een draairichting en kunnen alleen op een bepaalde manier gemonteerd worden. Maak uw velgen en banden schoon met water voordat u deze opslaat.

Banden op de velg gemonteerd liggen of aan het wiel ophangen. Dek de banden af tegen vuil en stof en ook tegen licht of elektrische apparatuur die ozon verspreidt. Gedemonteerde banden dienen rechtop opgeslagen te worden.


Banden maken herrie

Dit kan het gevolg zijn door een onjuiste bandenspanning, de staat van de banden, versleten wiellager of het kan een eigenschap zijn van een band, aan het laatste kan men dus niks aan veranderen.


Schoonmaken van banden

Ook banden moeten regelmatig schoongemaakt worden. Schoonmaken van de banden is belangrijk als ze opgeslagen worden.

Als u een hogedrukreiniger gebruikt voor het wassen van uw auto moet u op het volgende letten:

Hoge bandenslijtage?

Dit kan mogelijk zijn door een onjuiste bandenspanning, verkeerde uitlijning of omdat de auto is verlaagd waardoor het wielspoor niet meer klopt. Een profieldiepte van 1,6mm is het wettelijk minimum. U kunt dit controleren door na te zien of de rubberen controleblokjes in de centrale groef van het loopvlak, al dan niet nog dieper liggen dan het omringende loopvlak. De ANWB hanteert 3mm.


Als de winterperiode is een hogere profieldiepte wel aanbevolen. Winterbanden verliezen hun eigenschappen als de profieldiepte lager dan 4mm is. Als uw band uitgedroogd, verbrand, gecupped of gezaagtand is dient u deze ook te vervangen.


Te brede banden?

Laat u zich niet te snel misleiden voor zo'n mooie band, het enige wat u hier mee wint is uiterlijk en een wegligging (bij droog weer) die u op de Nederlandse wegen niet nodig heeft. Door te brede banden te gebruiken is het mogelijk dat de banden gaan aanlopen, dat u niet snel van zijn plaats komt en/of bepaalde snelheden niet meer haalt.


Ze geven veel onbalans, het stuurt stugger, ze slijten sneller en zijn erg duur. Het is bij deze banden uiterst belangrijk de bandenspanning voldoende te controleren, want met een verschil van 0.1Bar kan de band al verkeerd doen slijten.


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
Velgenlak
Velgenlak - herstel of spuit zelf beschadigde velgen
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle Banden & velgen artikelen lees je hier

Ook leuk
Velglint Velglint maakt lichtmetalen velgen nog strakker!
Centreerringen Centreerringen: onmisbaar voor je auto!
Spoorverbreders De 3 redenen om spoorverbreders in te zetten!
Racebanden Racebanden: ga je voor semi slicks of slicks?
All season banden Autobanden informatie, winterbanden, zomerbanden

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl