Home Motor Tuning Lambdasonde

Lambdasonde meet samenstelling uitlaatgassen

Ondergeschoven kindje in het uitlaatsysteem is de lambdasensor. Deze zorgt dat de katalysatoren goed hun werk kunnen doen. Een katalysator filtert schadelijke gassen uit de uitlaatgassen. Als je kats gaat verwijderen zul je onherroepelijk je lambda moeten gaan 'foppen'. Hier lees je hoe dat in zijn werking gaat.


Lambdasonde

In 9 van de 10 gevallen hebben auto's twee lambda's. Deze meten het zuurstof gehalte in de uitlaatgassen. De eerste lambda sensor meet de gassen als deze direct van uit het motorblok komen.

Deze data wordt hoofdzakelijk door het motormanagement gebruikt om de juiste hoeveelheid benzine leveren.

 

lambdasonde
Lambdasonde: o.a. bij uitlaat tuning een aandachtspunt.

2e Lambda

De tweede lambda bevindt zich achter de katalysator. Deze controleert of de katalysator nog goed werkt.

ECU

De ECU (engine control unit) verwacht een signaal van deze lambda tussen de 0,1 tot 0.9 volt. De sonde kan deze voltage zelf opwekken.

Bedrijfs temperatuur van sonde is circa 200 graden! Deze temperatuur wordt bereikt door de uitlaatgassen en/of een ingebouwde elektrisch verwarmings element.


Lambda-score

Aanzienlijke afwijkingen in een lambda-score kunnen niet software matig verholpen worden. Versleten bougiekabels of bougies zijn vaak de oorzaak.

lambda sensor
Lambdasonde schroef je in de uitlaat.

Lambda test

Laat de motor tussen de 1.500 en de 2.000 rpm's draaien. Gaspedaal voet niet bewegen! Bij een goed werkende zou het toerental stabiel moeten blijven. Dit check je op je toerenteller.

Downpipe upgrade

Als je gaat tunen is het monteren van een grotere downpipe een hele goede investering. Je auto pakt veel sneller en eerder op. De auto kan letterlijk beter ademen. Vaak zijn deze kat-loos. De ECU zal een foutmelding geven. Het CEL (check engine light) lampje zal gaan branden.

lambda in uitlaat
De eerste Lambdasonde (nr 1 en 3) en de tweede (4 en 2)

Lambdasensoren

Kunnen meer dan 100.000 km's meegaan. Bovenmatig olieverbruik van een auto en lage kwaliteit brandstof verkorten de levensduur. Een niet juist werkende lambda sonde kan je katalysator stuk maken. Tevens zal het verbruik omhoog gaan.

"Versleten bougies of kabel breuken in bougiekabels kunnen een foute lambda score als gevolg hebben!"


Werking Lambda-sonde

Van binnen de de sensor hol, via kleine gaatjes kan er lucht (lees zuurstof) naar binnen komen. Op deze manier kunnen er metingen verricht worden en wordt het motormanagement voorzien van informatie.

In de uitlaat heb je te maken met rijke of arme uitlaatgassen. Rijke uitlaatgassen = geen zuurstof, arme uitlaatgassen = wel zuurstof.

Check engine lampje

Dit lampje heeft een verzamelfunctie, het is mogelijk dat dit iets anders is. Echter als jij een andere (deels) open-uitlaat recent hebt gemonteerd is de kans erg groot dat het hierdoor komt. De CEL zal niet direct na montage gaan branden. Pas na een poosje rijden. Resetten van de ECU bij de dealer heeft geen zin. Het is een kwestie van tijd voordat de foutmelding terugkomt.

Afwijkingen lambda

Een afwijking in de gemeten waardes door de sonde kunnen het motormanagementsysteem nadelig beïnvloedden. Het motormanagement zal zelf een oplossing proberen te vinden door

1) Mengsel aan te passen
2) Openingstijd injector(en)
3) Stationair toerental aan te passen.

ECU veranderen

Door het softwarematig aanpassen van het ECU kan de foutmelding worden uitgeschakeld. Voor de betere tuner is dit een koud kunstje. Op de 2e lambda sensor wordt een meter gezet. Via een 'rolling dyno', oftewel gewoon rijden, begint het fine tunen spel.

Afhankelijk hoeveel iemand uit zijn auto wil persen wordt de nieuwe mapping opgeslagen. De lambdasonde melding (CEL) zal niet meer getoond worden door een foutmelding van de lambda. In het ECU wordt de lambda-sonde altijd als 'werkend' herkent. Zonder dat dit nadelige gevolgen heeft.



Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Luchtfilters
Sportluchtfilters - overzicht van open luchtfilters en powerfilters
Turbo's
Turbo informatie - overzicht van turbo's en turbochargers en de werking er van.
Motor tuning
Auto motor tuning - uitgebreide informatie over alle motortuning aspecten
Bougies
Bougies - soorten sport bougies voor de beste motorprestaties
Uitlaten
Uitlaten informatie, overzicht van open uitlaatsystemen en sportuitlaten
Meer
Alle Motor Tuning artikelen lees je hier

Ook leuk
G-tech meter Meet motordata & autodata via G Tech meters
Interkoelers Grotere intercooler monteren voor meer vermogen!
Brandstofpomp Brandstofpomp upgrade bij motor tuning project
Uitlaat geluid boete Boete voor uitlaat geluid? Dit zijn de regels!
Diesel tuning Dieseltuning, chiptuning voor diesel auto's

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl