Home Verlichting Koplampen polijsten

Koplampen polijsten: doffe koplampen weer als nieuw!

Zijn jouw koplampen dof en niet meer helder? Zitten ze vol met krasjes en zijn ze vergeeld? Slecht voor de uitstraling van je wagen én allesbehalve veilig! Doffe koplampen kun je vrij eenvoudig een complete make over geven. In 9 simpele stappen maak je ze zelf weer glashelder.


Zelf koplampen polijsten? yes!

Sinds autofabrikanten in de jaren 1980 van glazen koplampen overgingen op plastic koplampen, is er een nieuw probleem ontstaan: doffe koplampen. Deze worden veroorzaakt door oxidatie, wat gewoon in de loop van de tijd gebeurt. Dit heeft dus niets te maken met hoe zuinig je al dan niet op je auto bent. Dingen als UV-straling, vuil van de weg en chemicaliën die in de lucht hangen zijn meestal de boosdoeners. Maar wees gerust, de redding is nabij!
koplampen zelf helder maken
Doffe koplampen? Via een koplamp polijst kit alles snel weer glashelder.


Doffe koplampen

's Nachts (en ook wel overdag) wordt je zicht verminderd en ben je zelf ook minder goed zichtbaar. Daarom moet je doffe of
verweerde koplampen aanpakken. Dit kun je gelukkig zelf doen. Het is voor jouw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers tenslotte noodzakelijk om te beschikken over goede verlichting. 

Wij gaan je precies vertellen wat jij zelf kunt doen aan je doffe koplampen: schuren, polijsten, noem het maar op.




Hoe koplampen polijsten?

Hoe je koplampen kan polijsten ziet er als volgt uit:

1. Koplamp polijst kit aanschaffen
2. Reinig de komlampen grondig
3. Plak komlampen af met tape
4. Wrijf reiniger op koplamp
5. Verwijder residu & tape
6. Klaar!



Alles wat je moet weten 

Heb je slecht zicht in het donker door doffe koplampen? Brokkelt het materiaal van de koplampen af? Zitten jouw koplampen vol krasjes of zijn de koplampen vergeeld? Dan is het tijd voor actie! Lees verder en ontdek hoe jij je koplampen weer helder krijgt in 2
eenvoudige stappen. Met stap 1 reinigen en stap 2 het aanbrengen van een heldere coating voor superieure bescherming zijn je koplampen weer als nieuw. Waarom koplampen polijsten?

- Veiligheid: meer en beter licht op de weg
- Mooier: doffe koplampen minder fraai, het ziet er 'armoedig' uit.


Wat zijn doffe of verweerde koplampen?

Doffe koplampen noemt men ook wel verweerde koplampen. Maar wanneer is dat eigenlijk het geval? Als je merkt dat het licht dat uit je koplampen schijnt veel minder fel is dan het eerst was. Soms merken automobilisten niet alleen dat het licht minder fel is, maar zien ze ook een soort gelige gloed. Dit wordt ook door verweerde koplampen veroorzaakt. Gelukkig kun je het vrijwel altijd zelf oplossen met een koplamp polijstset.



Maar hoe ontstaan doffe of verweerde koplampen eigenlijk?

De oorzaak is scheikundig. Tegenwoordig worden de meeste koplampen van dik plastic (polycarbonaten) gemaakt. Vergeleken met de glazen koplampen uit oudere auto's gaan de huidige koplampen veel langer mee en zijn ze beter bestand tegen krassen. Als keerzijde zal het plastic worden aangetast door UV-straling en andere elementen, waardoor de buitenste lagen beschadigen. Hierdoor wordt het blauwe licht geabsorbeerd en wordt er alleen een flauwer, gelig licht verspreid.


Zijn doffe koplampen een APK-afkeurpunt?

JA! Je koplampen worden tijdens een APK-keuring gecontroleerd op lichtopbrengst en lichtbeeld. Een auto kan op die punten dus worden afgekeurd. Een verkeerd(e) lichtbeeld of lichtopbrengst worden beide veroorzaakt door verweerde koplampunits

vergeelde koplampen
Vergeeld en het plastic begint al af te brokkelen!


Waarom worden koplampen dof?

Voorheen werden koplampen van glas vervaardigd. Tegenwoordig maakt men koplampen van transparante kunststof, met daaroverheen een coating om de kunststof koplamp te beschermen. Deze coating is echter gevoelig voor bijvoorbeeld vuil op de weg, UV-straling en zure regen. Gevolg hiervan is dat je koplampen op den duur verweren, dof worden, afbrokkelen en/of verkleuren.


Wanneer doffe koplampen schoonmaken?

Zo snel mogelijk! Hoe langer je wacht, hoe groter de 'schade'. Als je doffe koplampen niet op tijd polijst, nestelt vuil zich er dieper in. Het gevolg is een verminderd lichtbereik van jouw bolide. Niet alleen is het geen gezicht, je hebt ook minder zicht op de weg én je bent voor andere weggebruikers minder goed zichtbaar. Bovendien kan het uitstellen van de behandeling van doffe en verweerde koplampen leiden tot een APK-afkeuring! Kortom, behandel je doffe koplampen zodra je merkt dat het lichtbereik minder is of het materiaal afbrokkelt en/of de koplampunits er vergeeld uitzien.


Hoe doffe koplampen schoonmaken?

Hoe kun je doffe koplampen schoonmaken? Dit kun je door een vakman laten doen, maar je kunt het ook zelf doen met een koplamp polijstset. Verderop in dit artikel hebben we een handig stappenplan opgesteld waarin we uitleggen hoe je autokoplampen kunt schuren en polijsten en belichten we een paar koplamp polijst kits.


Heb je glas of kunststof?

Handig om van tevoren te weten: zijn jouw koplampen van glas of van kunststof? Dat zie je bijvoorbeeld hieraan:

• Glazen koplampen zijn over het algemeen dikker, geven niks mee als je erop drukt en hebben lijntjes en motieven op het glas

• Kunststof koplampen zijn helder (zonder motieven) en je ziet de lamp erachter goed zitten, het materiaal veert iets mee als je erop drukt en is dunner


Moderne en nieuwe auto's hebben enkel nog kunststof koplampen, maar als je een wat oudere wagen hebt, kan het zijn dat je glazen koplampen hebt. Een doffe glazen koplamp kun je niet polijsten, maar een van kunststof wel. Sommige koplampen zijn van buiten van glas gemaakt, maar hebben binnenin kunststof dat ook kan verweren.

Verderop lees je enkele tips over het schoonmaken van de binnenkant van je koplamp.

koplampen helder maken
Voor en na behandeling. Wil jij dit ook? Check ons stappenplan hieronder!


Stappenplan koplamp polijstset gebruiken

Ga je zelf je doffe koplampen schuren en polijsten? Volg dan onderstaande stappen voor het beste resultaat!

1.Schaf een koplamp polijst kit aan in onze webshop

koplamp polijstset


2. Zorg dat de koplampen goed schoon zijn voordat je begint, met een wasbeurt bijvoorbeeld (en door vooraf te kleien)

3. Plak de koplampen af met tape, zodat je dat de autolak niet beschadigt met 't schuursponsje
doffe koplampen herstellen
Afplakken is van groot belang, dit minimaliseert de kans op krassen op de autolak.

4. Schud het flesje goed en breng een klodder ter grootte van een euro aan op het schuursponsje (de meegeleverde schuurpad/sanding pad)
koplampen dof
Breng wat kunststofreiniger aan op het schuursponsje


5. Wrijf dit goed in op de koplamp. Doe dit als volgt: Gebruik kleine, cirkelende bewegingen en zorg dat je het gehele oppervlak goed inwrijft. Er ontstaat een witte waas. Neem de tijd (zo'n 5 minuten per koplamp). Op die manier kan het polijstmiddel goed zijn werk doen. Je mag hierbij best wat druk uitoefenen. Als je met het sponsje over de doffe, aangeslagen plekken gaat, kun je dit wel voelen en horen. Het poetsen zal hier namelijk stroever gaan. Behandel de volledige koplamp.

koplampen polijsten tips

6. Verwijder de witte waas/residu met een vochtig stuk stof. Bijvoorbeeld een oud T-shirt of handdoek. Zoals je ziet blijft er al flink wat vuil en residu op de doek achter! Wrijf het oppervlak goed schoon. Schrik niet als het resultaat nog niet naar wens is. Je hebt het definitieve resultaat nog niet bereikt.

7. Zie je nog erg doffe delen? Herhaal dan stap 4 t/m 6 (liefst nadat je het sponsje hebt uitgespoeld). Zodra de koplampen redelijk transparant zijn, kun je verder met de volgende stap.

koplampen poetsen

8.Spuit de coating (het beschermlaagje) over de koplamp. Nu zie je het echte eindresultaat. Er zal een wereld voor je opengaan! In een keer wordt het oppervlak super mooi en transparant. Je ziet jezelf bijna in de weerspiegeling.

9. Verwijder de tape en...you're ready to go!

koplampen afplakken polijsten
Schilderstape eraf en ready to roll!

Voldoende voor meerdere keren schoonmaken

Oh ja, in de polijstset is voldoende materiaal aanwezig voor de koplampen en verstralers. Spoel je het schuursponsje na gebruik uit met water en laat je het drogen, dan kun je dit prima vaker gebruiken. In de duurdere set zitten sowieso 2 schuursponsjes, dus indien nodig kun je zeker vaker aan de slag. Ook van de coating is voldoende om meerdere malen je koplampen kraakhelder te maken.


Binnenkant koplamp vies of beschadigd?

Is de koplamp aan de binnenkant vies of beschadigd? Dan is het een lastiger verhaal. Koplampen kunnen aan de binnenkant beschadigen wanneer een lampje kapot springt of door condensvorming. In het kort een paar tips om condens uit een koplamp te halen.

• Zorg dat je een geschikt stuk 'gereedschap' hebt om de boel schoon te maken; bijvoorbeeld een zelf gemaakt stuk gereedschap: een stevige kwast met lange steel, met daaromheen 1/4 van een microvezeldoekje dat je met tape vastzet

• Haal om te beginnen de koplampen uit de auto, verwijder daarna de lamp en starter. Vervolgens moet het frame waar de lamp inzit verwijderd worden door de kruiskopschroeven los te draaien (handig met gemagnetiseerde schroevendraaier)

• Zodra je het frame hebt verwijderd, heb je een handig gat gecreëerd. Hier doorheen kun je met je zelf gemaakte gereedschap de daadwerkelijke koplamp gaan reinigen.

• Gebruik eerst geen vocht, maar poets gewoon droog. Verwissel vaak genoeg het microvezeldoekje voor een schone, anders is
het 'dweilen met de kraan open'. Heb je het meeste vuil verwijderd, dan kun je een licht vochtig doekje gebruiken voor het laatste restje vuil. Tot slot even lichtjes na poetsen met een schoon droog doekje. Let op: doe je beide koplampen tegelijk? Zorg dan dat je ze niet omwisselt. Meer lezen? We hebben nog meer tips om vocht in de koplamp tegen te gaan.

water in autolamp
In het kleine achterlichtje zie je het vocht aan de binnenkant...


Inhoud goede koplamp polijstset

Wil je een koplamp polijst kit kopen? Dan zijn er diverse goede opties die je snel en eenvoudig via onze webshop kunt bestellen. Maar eerst: waaraan voldoet een goede koplamp polijstset? Wat zit er precies in, wat heb je nodig? Een voordeel van thuis je doffe koplampen schuren en polijsten is dat het (zelfs met duurdere koplampen polijsten sets) de meest betaalbare maar toch effectieve oplossing is.

Twee goede polijstsets

• Headlight Lens Correction kit

Bevat 118 ml PlastX kunststofreiniger en -polijstmiddel, 28 ml koplampbeschermer (coating), 4 schuurpads/schuursponsjes en een microvezeldoek. Zonder extra gereedschap kun jij je doffe koplampen schuren, polijsten en voorzien van een beschermende coating. Met de bijgeleverde schuursponsjes verwijder je de oxidatie, waarna je de glans terugbrengt met PlastX. De Headlight Protectant wordt tenslotte gebruikt om toekomstige verkleuring te voorkomen. Door regelmatig gebruik van de Headlight Protectant voorkom je dat je koplampen vervagen.


• Meguiar's Perfect Clarity Headlight kit

Bevat 118 ml reinigingsmiddel, 188 ml coating 2 schuurpads/schuursponsjes. In 2 eenvoudige stappen kun je thuis je koplampen helder maken. Met stap 1 verwijder je die vervelende gele waas van je koplampen. In stap 2 breng je een beschermende coating aan die wel een jaar meegaat! Handmatig of met het DA Power System aan te brengen.


Koplampen herstellen of vervangen?

Worden koplampen dof, dan is de vraag of je ze wilt vervangen of herstellen. Ons advies: nieuwe koplampen zijn in verhouding duur, realiseer je dat. Om te beginnen moet je een aardig bedrag neertellen voor de lampen zelf. De prijzen van moderne koplampen lopen sterk uiteen, maar een paar honderd euro ben je zeker kwijt. Bovendien moeten ze gemonteerd en afgesteld worden. Oftewel, dat is een arbeidsintensief proces met een bijpassend arbeidsloon. 

Wij adviseren daarom altijd eerst de vergeelde of doffe koplampenset zelf te behandelen. Dit kan je veel geld besparen. Dus op de vraag 'Moet ik gebruikte of nieuwe koplampen kopen?' zeggen we: probeer ze eerst (zelf) te herstellen. Na de behandeling zijn je koplampen helder, zodat je weer voldoende licht hebt en je auto op dit punt met glans door de APK-keuring komt.


Het allerbeste resultaat? Laat het door een professional doen

Al onze tips en trucs en het handige stappenplan zijn een leuk doe-het-zelfproject. Ben je echter niet zeker van je zaak, dan is de beste oplossing misschien om het door een professional te laten doen. Het verschil tussen zelf klussen en een professionele behandeling zit hem in de speciale beschermende coating die na het schoonmaken en schuren moet worden aangebracht. Deze beschermlaag is relatief duur en over het algemeen alleen te verkrijgen binnen de autobranche.

In de meeste koplamp polijstsets zit de coatinglak niet inbegrepen (of anders kan een dergelijke kit al gauw in de papieren lopen, denk € 100). Een vakman kan jouw koplampen er weer als nieuw doen uitzien (tenzij de schade onherstelbaar is, natuurlijk). De coating maakt verschil en blijft in de meeste gevallen wel minimaal 2 jaar zitten. Maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan ... (Dus, toch maar zelf doen?)
zelf koplampen polijsten
Het eindresultaat (na 10 minuten bereikt). Een tweede keer reinigen maakt het resultaat nog fraaier.
polijsten koplampen
En zo zag de koplamp er dus eerst uit!


Niet doen: schoonmoeders tips

Soms krijg je van die huis-, tuin- en keukentips voor het polijsten van koplampen die heel leuk lijken, maar die alles behalve een goede uitwerking hebben op je koplampen. Het beste kun je toch voor een complete koplamp polijst kit gaan. Een koplamp polijstset is tenslotte speciaal voor dit doeleinde samengesteld voor het allerbeste resultaat. Kortom, onderstaande tips kun je best vermijden!



Koplampen polijsten met tandpasta

Op YouTube en in allerlei tijdschriften komt deze tip voorbij. Maar toch is je koplampen polijsten met tandpasta niet aan te raden... Hoewel er wel degelijk sprake is van gladdere autokoplampen, is het nog maar de vraag of dat goed is. Ga je de koplampen met tandpasta polijsten, dan schuur je namelijk de coating van de koplamp weg. Gevolg is dat de beschermlaag weg is en UV-licht ervoor zorgt dat het plastic van de koplamp verweert. Zonder het aanbrengen van een nieuwe beschermende coating is met tandpasta je doffe koplampen schuren dus een no go!


Doffe koplampen met WD40 schoonmaken

Door velen geprobeerd en sommigen zweren erbij: je doffe koplampen helder maken met WD40. Leuk, maar het effect is tijdelijk. De vettige substantie vult tijdelijk de kleine haarscheurtjes in het plastic. Hierdoor zijn de koplampen helder, zij het tijdelijk.


Koplampen polijsten koperpoets

Hetzelfde geldt voor koplampen polijsten met koperpoets: je smeert de beschadigingen dicht en even lijkt het alsof het probleem is opgelost. Toch kun je na een poosje weer gaan smeren, omdat je de beschadigingen niet echt hebt gerepareerd.


Doffe koplampen met cola helder maken

Heb je verweerde kunststof koplampen en wil je ze met cola helder maken? Cola wordt wel eens als wondermiddeltje gezien, maar net als met bovenstaande tips heb je hier nog steeds niet het echte probleem aangepakt. Dus, kies gewoon voor een koplamp polijstset.


Koplampen polijsten commandant

Hoewel commandant een voor de auto bedoelde polijstpasta is, moet je voor het helder maken van je doffe koplampen schuren en dan een coating aanbrengen. Je koplampen polijsten met commandant is dus niet genoeg. Het beste alternatief is dus een daarvoor bestemde koplamp polijst kit kopen. Dit kan snel en veilig in onze webshop!
verweerde koplampen auto
De vraag is: wil jij zo in de rondten blijven rijden?




Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle banden & velgen artikelen lees je hier

Ook leuk
Nachtbril Met een nachtbril veel beter zicht in het donker
Vocht in koplamp Vocht in koplamp? Haal condens uit koplampen [2023 update]
Mistlampen Mistlampen: meer zicht en een strakkere look
xenon, halogeen en led verlichting 8 verschillen tussen xenon, led en halogeen autolampen
Mistachterlicht Mistachterlicht: hoe zit het ook alweer met de regels?

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl