Home Verlichting Nachtbril

Met een nachtbril veel beter zicht in het donker

Een op de drieduizend mensen heeft last van nachtblindheid. Daarnaast is er een nog groter percentage dat slechte ogen heeft en daardoor ook moeite heeft om in het donker te rijden. Het gevaar dat dit met zich meebrengt laat zich raden. Gelukkig zijn er speciale nachtbrillen ontwikkeld waardoor het toch mogelijk is om heelhuids je weg te vervolgen. Is dit wellicht iets voor jou? Lees dan gauw verder!

Nachtbril

Als je erg onzeker bent over het rijden in het donker of in de schemering ga je daardoor ook vaak een stuk onzekerder rijden. Bij regenval, mist of sneeuw zal je snel merken dat je onzekere gevoelens ook je rijgedrag gaan bepalen en dat levert een zeer onveilige verkeersituatie op. Ook al denk je nog zo voorzichtig te rijden, vaak zie je gevaar veel te laat en is de kans groot dat je situaties geheel verkeerd inschat. Met een nachtbril zal je een stuk zekerder zijn omdat je vrijwel direct merkt dat de omgeving een stuk beter bij je binnenkomt. Met een nachtblindheid bril zal je bijvoorbeeld de contouren van de weg duidelijker zien terwijl het licht van felle koplampen of advertenties gereduceerd wordt.
nachtbril
Een hippe nachtbril met herkenbare gele glazen


Hoe werkt een nachtbril?

Een nachtbril is duidelijk te herkennen aan het gele glas waarvan het gemaakt is. Je kunt ervoor kiezen om deze glazen op scherpte te laten slijpen bij een opticien. Heb je dus al een bril, dan kan je deze in de nacht vervangen voor je nachtbril. Maar de nachtbril is tevens zeer geschikt voor mensen die enkel nachtblind zijn. De gele glazen maken vage contouren zoals witte strepen op de weg een stuk scherper terwijl het vervelende en gevaarlijke schitteringen neutraliseert. Je zult je daardoor een stuk rustiger voelen tijdens het rijden.


Waarom gele glazen?

Zoals je misschien wel weet bestaat licht uit fotonen van verschillende golflengtes. Deze verschillende golflengtes bepalen welke kleur je ziet. Golven van de ene kant van het spectrum die wij mensen kunnen waarnemen kan geëlimineerd worden door golven uit de andere kant van het spectrum. In de nacht is vooral de kleur blauw een vervelende factor, denk maar aan al die xenonlampen. Het gele van de bril kan dit gemakkelijk weerkaatsen waardoor het geheel geneutraliseerd wordt en je het een stuk minder intens zal ervaren.


De voordelen

Er zijn veel voordelen te bedenken waarom nachtbrillen zeer aan te raden zijn. Niet alleen mensen die aan nachtblindheid lijden hebben hier baat bij, ook mensen die sowieso wat onzekerder zijn op de weg kunnen met een nachtbril een stuk zelfverzekerder raken. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze voordelen:

• De schittering van straatverlichting, koplampen en neonreclames worden geneutraliseerd
• Bij slecht weer zoals sneeuw, mist, hagel en regen worden onscherpe contouren veel meer zichtbaar doordat de gele glazen zorgen voor een verbeterd contrast
• Strepen op de weg worden veel meer zichtbaar
• En ook voor brildragers is dit een uitkomst want deze nachtbrillen kunnen vaak gratis op sterkte worden geslepen

Op sterkte?

Bij onder ander Hans Anders kan je terecht als je op zoek bent naar een nachtbril. Bij dergelijke opticiens kan je dan ook direct de nachtbril op sterkte laten slijpen. Als je ogen verder prima zijn, dan kan je hier natuurlijk ook kiezen enkel een modieus design. De kosten van een nachtbril beginnen al vanaf 65 euro.


De VID beveelt het aan

De Verkeersinformatiedienst pleit niet alleen voor zonnebrillen maar ook voor het gebruik van de nachtbril. Sinds 2013 gaan er namelijk een hoop lantaarnpalen langs de snelwegen uit tussen 12:00 en 05:00 uur. Er zijn door deze bezuinigingen een hoop automobilisten en voornamelijk vrachtwagenchauffeurs die daardoor in het donker zullen moeten rijden.     
voorkom nachtblindheid via bril
nachtbril (rechts) en zonder nachtbril (links)

Nachtblindheid test

Mocht je merken dat je erg moet wennen van de overgang van licht naar donker, krijg je hierdoor bijvoorbeeld hoofdpijn of verlies je het zicht voor langere duur? Dan is het zeer aan te raden om een nachtblindheid test te laten doen. Een opticien heeft hiervoor de geschikte apparaten in huis om direct te kijken wat er aan scheelt. Er zijn immers verschillende oorzaken aan te wijzen. De genetische variant is helaas niet te verhelpen en zal over de jaren alleen toenemen in gradatie. Toch kan je met een nachtbril nog prima auto rijden in het donker.

Nachtblindheid

Niet alleen voor de wat onzekere automobilist is een nachtbril een uitweg, ook voor mensen die daadwerkelijk aan nachtblindheid lijden is het een geweldige vondst. Nachtblindheid wordt veroorzaakt door een erfelijke aandoening van het netvlies van het oog. Daardoor kan je of helemaal niet, of erg slecht zien als er geen beschikking is over licht.
"Nachtblindheid kan ook veroorzaakt worden dor een gebrek aan vitamine A. Dit komt minder vaak voor in de Westerse wereld. "

De Night Vision bril

Tijdens de welbekende 24 uur van Le Mans gebruiken coureurs ook vaak een nachtbril. Aangezien er ook in de nacht wordt gereden is dit een prima oplosing. Ze maken hierbij maar wat graag gebruik van hun sponsor Tag Heuer. Deze night vision bril is daardoor wel een stuk duurder dan de varianten die je bij een opticien kunt kopen: 450 euro moet je hier maar liefst voor betalen.


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Kledinghanger auto
Auto kledinghanger nodig? Bekijk 5 typen auto kleerhangers
Achterlichten
Achterlichten informatie, overzicht van achterlichtsets en led achterlichten
Mistlampen
Mistlamp - mistlichten verbeteren zichtbaarheid bij slecht weer
Koplampen polijsten
Koplampen polijsten: doffe koplampen zelf helder maken via koplamp polijstset !
Koplamp vervangen
Koplamp vervangen - 7 tips voor het vervangen van een autolampje
Meer
Alle Verlichting artikelen lees je hier
Ook leuk
xenon, halogeen en led verlichting 8 verschillen tussen xenon, led en halogeen autolampen
Vocht in koplamp Vocht in koplamp? Haal condens uit koplampen [2023 update]
Koplamp vervangen Koplamp vervangen? Kan best lastig zijn, 7 handige tips!
Koplampen polijsten Koplampen polijsten: doffe koplampen weer als nieuw!
Mistachterlicht Mistachterlicht: hoe zit het ook alweer met de regels?

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl