Banden opslaan: zo houd je autobanden het beste!
Winterbanden opslag thuis? Dan heb je de keuze uit diverse banden opslag systemen. Met bandenhoezen en bandenrekken worden autobanden netjes en praktisch opgeborgen. Resultaat: meer ruimte op de vloer. Wat is jouw beste optie? Ontdek enkele plussen en minnen van een velgenboom, bandenrek en bandenhoes. Zelf banden opslaan betekent kosten besparen! Banden opslag kosten zijn verleden tijd: na één bandenwissel is je investering terugverdiend. Bekijk je opties in onze webshop!
Bandenrek, velgenboom of bandenhoes?
Hoe ga jij in de zomer of winter jouw autobanden opslaan? Enkele opties zijn: met een bandenrek, velgenboom of bandenhoes. Je banden thuis opslaan is veel praktischer dan elders, want je kunt je banden wisselen wanneer het jou uitkomt. Bovendien kun je flink op banden opslag kosten besparen. Ga je daarnaast zelf banden wisselen? Dan betaal je ook nog eens geen arbeidsloon. Voordat je de auto opkrikken, bekijk dan zeker eens de tips op onze krikpagina.
Beste opslag methode?
Hoe kun je het beste je autobanden opslaan als je ze een tijd niet gebruikt? Veel mensen bewaren hun banden verkeerd, wat resulteert in een kortere levensduur van de autobanden. Het belangrijkste probleem is uitdroging. Rubber droogt met de tijd uit, vervolgens wordt het brozer en ontstaan er scheuren.
De verrijdbare velgenboom is het meest populair.
Banden bewegen...
Normaalgesproken zorgt de beweging van de banden ervoor dat de in het rubber aanwezige oliën evenredig over het oppervlak verdeeld worden. Wanneer banden voor langere tijd worden opgeslagen, zonder die beweging, moet je ze op een andere manier beschermen om droogrot te voorkomen. Om te beginnen zetten we de voors en tegens van de verschillende opties voor banden opslag thuis op een rijtje! We behandelen bandenhoezen, bandenrekken en velgenbomen.
Opgeruimde garage wenselijk?
Een banden opbergrek zorgt bijvoorbeeld voor een opgeruimde garage en meer ruimte. Bovendien kun je met een bijbehorende hoes voor autobanden je banden verder beschermen. Waar kies jij voor? Wat velgenbomen betreft zijn er twee opties:
• Velgenboom verrijdbaar
• Velgenboom statisch?
We vergeleken deze opties en hebben hieronder onze bevindingen opgeschreven.
De verrijdbare velgenboom uitgelicht
Een verrijdbare velgenboom of bandenstandaard met wielen, is een veilige manier voor banden opslag thuis. Je stapelt de banden op, maar ze raken elkaar niet. Dit komt doordat de individuele banden leunen op tussenstukjes. Deze velgenstandaard is dus uitermate geschikt voor de opslag van banden met velg. De banden standaard wordt geleverd inclusief hoes.
Waarom is het handig dat een velgenboom verrijdbaar is? Zodat je hem eenvoudig kunt verplaatsen. Dit is dan ook meteen een van de verschillen tussen een velgenboom verrijdbaar en een velgenboom statisch. De verrijdbare heeft wielen en kan makkelijk van de ene naar de andere plek worden gereden. De statische moet eerst worden leeg gepakt, voordat je hem kunt verplaatsen.
Een velgenboom die verrijdbaar is heeft de nodige voordelen!
Velgenboom verrijdbaar: 13 pluspunten
1) De velgenboom is verrijdbaar, waardoor je hem makkelijk op een andere plek in je garage of schuur kunt zetten, met banden en al.
2) Dat de velgenboom verrijdbaar is, heeft bovendien als voordeel dat je hem heel eenvoudig met banden en al naar je auto kunt rijden. Kortom, geen nodeloos gesleep met banden!
3) Deze autobandenstandaard biedt ruimte aan een set van 4 banden. Ideaal dus voor de zomer- of winterbanden opslag thuis.
4) Door de velgenboom zullen banden en velgen niet vervormen, zelfs als de luchtdruk in de banden verandert.
5) Het zwenkwiel maakt het verrijden van de velgenboom zeer gemakkelijk.
6) De verrijdbare standaard heeft een sterke duw- en trekstand.
7) De boom is voor vrijwel alle type reguliere banden geschikt.
8) Met de bijgeleverde hoes voor autobanden zijn je wielen bovendien veilig en schoon opgeslagen. Zo heb je een complete winterbanden standaard.
9) Inclusief banden is de verrijdbare velgenboom maar 140 cm hoog.
10) Alle gangbare autovelgen tot 265 mm kunnen op de velgenboom geplaatst worden.
11) Het aluminium waar de velgenstandaard van gemaakt is, zorgt ervoor dat je hem snel en handig kunt monteren. Plus: hij is eenvoudig opgebouwd.
12) Door de zwevende bandenopslag wordt vervorming van de band voorkomen.
13) Tot slot: je banden slingeren niet langer ergens rond en zullen zo dus niet beschadigen.
Tip: Voor extra veiligheid maak je de banden aan elkaar vast met een kettingslot. Dit bemoeilijkt eventuele pogingen tot diefstal, omdat ze aan elkaar en liefst aan de autobandenstandaard vast zitten. Individuele autobandenhoezen zorgen daarnaast voor bescherming tegen stof en vuil.
Velgenboom verrijdbaar: 1 minpunt
Er zijn niet echt nadelen. Het enige minpuntje is wellicht dat je de velgenboom alleen voor banden met velg kunt gebruiken. Hij is namelijk niet geschikt voor banden zonder velg.
Een opbergrek op wielen gaat je veel gemak opleveren!
De statische velgenboom uitgelicht
Nog een banden standaard is de statische velgenboom of velgenstandaard. Dit is de niet-verrijdbare variant van de hierboven beschreven verrijdbare velgenboom. Deze velgen standaard is minder eenvoudig te verplaatsen. Je autobanden met velg kun je op een velgenboom statisch bewaren, zonder dat de banden te veel druk op elkaar uitoefenen. Je kunt ze dus gewoon opstapelen.
Dit is gelijk een groot pluspunt: de banden raken elkaar niet, dus ze zijn minder gevoelig voor vervorming. En dat is een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij banden opslag thuis of elders: plaats banden dusdanig dat er geen rare vervormingen optreden, die slijtage veroorzaken.
Een velgenstandaard is eveneens een praktische oplossing. Maar minder 'mobiel'
Velgenboom statisch: 10 pluspunten
1) Deze velgenboom kan voor de banden opslag van 4 banden tegelijk worden gebruikt. Ideaal dus voor je winter- of zomerbanden opslag thuis.
2) Banden en velgen vervormen niet op de statische velgenboom. Zelfs niet bij drukverlies van je autoband.
3) Vrijwel alle reguliere banden passen op dit soort bandenrekken.
4) Velgenboom met hoes: jij kunt je banden en wielen veilig en schoon opslaan met de bijgeleverde bandenhoes.
5) Relatief bescheiden omvang: met een volledige bandenset is de velgen standaard slechts 140 cm hoog.
6) Deze statische bandenstandaard is geschikt voor alle gangbare autovelgen met bandbreedte tot 265 mm.
7) De aluminium velgenboom is vanwege het gebruikte materiaal handig en snel te monteren.
8) De boom is eenvoudig opgebouwd.
9) Zoals gezegd voorkom je met deze bandenstandaard vervorming, omdat de banden vrij zweven en niet op elkaar drukken. Bijkomend voordeel is dat deze zwevende banden opslag condensatie voorkomt.
10) Uiteraard voorkomt de velgenboom beschadigingen die je rondslingerende banden wel zouden kunnen oplopen.
Tip 1: Voeg een kettingslot toe om de wielen aan elkaar vast te maken. Zo is het moeilijker om de banden te stelen. Probeer maar eens een volle autobandenstandaard te tillen!
Tip 2: Belangrijk is wel om de velgenboom niet te zwaar te beladen. Bij te veel gewicht op de bandenstandaard kan hij breken, waardoor jijzelf of een ander zich zou kunnen bezeren. Zorg er daarom voor dat je bij zwaardere banden dat je de banden standaard tegen de muur leunt en/of anderszins vastzet. Je zou daarnaast voor een hangend bandenrek kunnen kiezen.
Velgenboom statisch: 4 minpunten
1) De statische velgenboom is alleen geschikt voor banden op de velg.
2) Er kan maximaal 100 kg op de niet verrijdbare velgenboom worden geplaatst.
3) Dat deze velgenboom statisch is, betekent uiteraard dat hij niet verrijdbaar is. Daarom kun je hem alleen verplaatsen zonder banden.
4) Velgenboom verrijdbaar versus velgenboom statisch: de statische banden standaard lijkt wat minder stabiel dan de verrijdbare variant. Dit heeft mede te maken met het gewicht van de wielen. Plaats de velgenboom op een plek waar geen kids langslopen of spelen. Je wilt namelijk voorkomen dat zij hem per ongeluk omstoten.
De velgenboom zorgt ook voor orde in je schuur of garage.
Banden met beleid op velgenboom plaatsen
Tot slot hebben we nog enkele tips die gelden voor zowel de verrijdbare velgenboom als de statische velgenboom.
Tip 1: Het is belangrijk om autobanden met beleid op de velgen standaard te plaatsen. Leg de banden rustig op de kunststof dragers. Indien je toch geweld gebruikt, kunnen de dragers afbreken.
Tip 2: Bedenk dat je met de laatste band mogelijk meer moeite hebt, omdat je dan wellicht boven je macht staat te werken. In dat geval kan het handig zijn om de laatste band samen met iemand op het velgenrek te leggen.
Wat is een bandenrek en hoe gebruik je hem?
Een bandenrek, ook wel bandenstelling genoemd, is een handige methode om je banden thuis op te slaan. Je kunt de bandenstelling aan een muur monteren, zodat je banden boven de grond hangen. Ideaal als je beperkte ruimte tot je beschikking hebt. Plus, een
bandenrek ziet er opgeruimd uit!
Een bandenrek aan de muur zorgt voor een vrije vloer.
Bandenrek: 8 pluspunten
1) De banden hangen op een bandenrek boven de grond. Zo kun je optimaal gebruikmaken van de beschikbare ruimte en kun je op de grond nog andere dingen plaatsen.
2) Het bandenrek is opklapbaar. Gebruik je het rek niet? Dan verlies je nauwelijks opslagruimte, omdat het banden opbergrek ingeklapt is.
3) De bandenstelling is eenvoudig te monteren en is in breedte verstelbaar. Door de zogeheten telescoopwerking is de stelling geschikt voor vrijwel alle maten.
4) et bandenrek staat gelijk aan banden opslag thuis en betekent dat je flink kunt besparen op externe opslagkosten.
5) Thuis opslag betekent dat je de winter-/zomerbandenwissel kunt doen wanneer jij wilt.
6) Vrijwel alle velgmaten in combinatie met banden passen op dit autobandenrek.
7) Horizontale of verticale bandenopslag is mogelijk met dit bandenrek. Oftewel: banden kunnen naast elkaar of op elkaar worden geplaatst.
8) Je kunt allerlei soorten banden opslaan: denk aan autobanden, motorbanden en banden van campers, caravans of aanhangwagens.
Het bandenrek is ook nog eens opvouwbaar. Mist niet in gebruik natuurlijk...
Tip 1: Ga je banden op een bandenrek opslaan, zorg er dan voor dat je ze regelmatig anders positioneert. De ene band leunt op de andere en kan vervorming veroorzaken. Dit wil je voorkomen.
Tip 2: Sla je banden zonder velg op een bandenrek op, dan kun je ze het best verticaal naast elkaar zetten. Ook dan voorkom je vervorming. Bij opstapelen drukken de bovenste banden op de onderste banden en kan er vervorming optreden.
Tip 3: Een vierdelig velgen-/bandenmarkeringsset is ideaal voor het opslaan van jouw zomer-/wintervelgen. Klik deze kunststofkapjes in de bevestigingsgaten van jouw wielen en je weet exact welke velg je waar moet monteren.
Een markeringset zorgt altijd voor een juiste montage.
Bandenrek: 3 minpunten
1) Zodra je het bandenrek gemonteerd hebt, verplaats je het in de praktijk niet meer zo snel. Dan is dit dus je vaste opslaglocatie.
2) Dit bandenrek kan maximaal 90 kg aan banden dragen. Wil je op één bandenrek vier band-/velgcombinaties plaatsen, dan mag elke set niet meer dan 22,5 kg wegen.
3) Belangrijk is te zorgen voor stevig bevestigingsmateriaal. Gebruik goede (keil)bouten en pluggen en laat de manier van monteren afhangen van de muur of wand waar je het bandenrek wilt bevestigen.
Tip 1: Bandenrekken kun je in de regel beter niet te hoog hangen. Het is namelijk handig als je de banden met of zonder velg zonder moeite op het rek kunt leggen.
Tip 2: Meet de totale breedte van je vier autobanden als ze naast elkaar staan. Is dit minder dan 120 cm, dan gaat je banden set zonder problemen passen.
Tip 3: Maak de velgen schoon nadat je de banden van je auto hebt losgemaakt. Check onze
banden schoonmaak tips. En bedenk: het moment van banden wisselen is het moment om je banden schoon te maken, omdat je overal perfect bij kunt.
Wat zijn bandenhoezen en wanneer gebruik je ze?
Waarvoor worden bandenhoezen gebruikt? Uiteraard om je autobanden in te stoppen. Het voornaamste doel van bandenhoezen is het eenvoudig kunnen vervoeren van autobanden. Ze hebben over het algemeen handvatten, waardoor je banden makkelijk te verslepen zijn.
Bovendien beschermen ze in zekere zin je banden tegen invloeden van buitenaf. Echter, omdat ze niet allemaal even luchtdicht zijn, doe je er goed aan de banden eerst afzonderlijk te verpakken in luchtdichte plastic zakken. Wat je banden opslag nóg beter maakt is de banden vervolgens op een autobandenstandaard te plaatsen.
Let op: Voordat je bandenhoezen bestelt, is het handig om de bandenmaat te bepalen. Deze vind je doorgaans aan de zijkant van je band. Is het formaat van jouw autobanden tussen 13 en 16 inch? Mooi, dan passen deze hoezen eromheen.
Een autobandhoes is multifunctioneel
Bandenhoes: 8 pluspunten
1) Banden in bandenhoezen kunnen zowel opgehangen als opgestapeld worden (ruimtebesparing!).
2) Boren voor het monteren van bandenhoezen is niet noodzakelijk. Wil je een bandenhoes aan een wand of muur hangen, dan is een ophangbeugel wenselijk. Je kunt echter ook wel een ander systeem gebruiken, mits dit is berekend op een behoorlijk gewicht.
3) Je hebt bandenpositiemarkering door middel van afbeelding: elke bandenhoes is voorzien van een label. Zo kun je zonder
de hoes te openen zien om welk autoband het gaat. Bijvoorbeeld links voor of rechts achter.
4) Een autobandenhoes verlengt de levensduur van je band.
5) Bandenhoezen, ook wel bandentassen genoemd, kun je snel en makkelijk aanbrengen.
6) De bandentas beschermt je kleding en kofferbak tegen vuil wanneer je de banden vervoert.
7) Het biedt je banden extra bescherming wanneer ze opgeslagen zijn. Autobanden beschermen tegen zon en licht is heel belangrijk.
8) Met een trekkoord kun je de grootte van de bandentassen aanpassen. Zo kun je de banden stevig vastzetten (voordat je ze eventueel op een banden standaard plaatst).
Bandenhoes: 2 minpunten
1) Bandenhoezen passen (alleen) op 13 inch tot en met 16 inch banden.
2) Een bandenhoesset is ontworpen om banden makkelijker te vervoeren van en naar de opslaglocatie, maar ze zijn niet luchtdicht. Daarom kun je de banden zelf beter eerst in luchtdichte plastic zakken verpakken, voordat je ze in bandenhoezen stopt.
Een bandenhoesset kan zowel op de grond als aan de muur uit de voeten.
De beste banden opslag thuis bereik je zó
De winterbanden opslag en zomerbanden opslag kunnen enigszins van elkaar verschillen. Vooral bij winterbanden is het van belang dat ze op een koele plek worden opgeslagen. Autobanden zijn dure dingen en je wilt ze dan ook goed behandelen, zodat ze extra lang meegaan. De banden van je trouwe bolide afhalen, ze in een hoekje van de garage dumpen en vervolgens
compleet vergeten is daarom af te raden. Hieronder beschrijven we enkele belangrijke dingen over het correct opslaan van banden. Zeker bij langdurige banden opslag is het belangrijk om hierbij stil te staan.
1) Banden opslaan: eerst banden schoonmaken
Voordat je de zomer- of winterbanden opslaat, maak je ze idealiter eerst goed schoon. Het beste moment om je banden schoon te maken is wanneer je de banden met of zonder velgen van je auto afgehaald hebt en ze gaat opslaan. Je kunt er immers veel beter bij. Je kunt banden schoonmaken met water en indien nodig met milde zeep. Uiteraard kun je ook daarvoor bestemde milde schoonmaakmiddelen gebruiken.
Gebruik geen schoonmaakproducten waarop staat dat je ze binnen enkele minuten weer moet verwijderen. Dit zijn meestal zure schoonmaakproducten en die bijten in het materiaal van je band/velg. Gebruik overigens ook geen chemische goedjes zoals polijstmiddelen of bandenzwart vóór de banden opslag. Let op dat de banden genoeg zijn afgekoeld voordat je ze gaat schoonmaken én dat ze volledig droog zijn voordat je ze opslaat en/of in een bandenhoesset plaatst.
2) Bandeninspectie
Je banden opslaan voor het seizoen is het perfecte moment om een bandeninspectie uit te voeren. Bekijk het profiel en controleer op scheuren of slijtage van het rubber. Is het profiel nagenoeg weggesleten? Dan kun je het volgende seizoen beter met een nieuwe bandenset beginnen. Zo kun je alvast geld opzij zetten voor deze toch wel grote aankoop. Ben je bezig met je bandeninspectie, haal dan ook eventuele kleine steentjes tussen het profiel weg. Gebruik hiervoor een platte schroevendraaier. Zo kun je de banden opslaan zonder dat het rubber uitrekt door vuil en steentjes. Controleer de bandenspanning (uiteraard geldt dit alleen voor de opslag van banden met velg) en zorg dat je de aanbevolen bandenspanning aanhoudt. Controleer ook het ventiel van iedere band en zorg dat deze niet klem zit.
Idealiter sla je elke band op in bijv. een grote vuilniszak
3) Banden in plastic zakken (voor degene die ECHT goed te werk wil gaan)
Wil je echt goed te werk gaan? Plaats elke band dan in een zo goed mogelijk afgesloten plastic zak. Waarom? Autobanden in een goed afgesloten plastic zak zullen minder snel uitdrogen. De oliën van de rubberen banden zullen minder snel vervliegen. Daarnaast beschermen de plastic zakken je banden tegen (het komen en gaan van) vocht in de omgeving. Noteer op de banden waar ze vandaan kwamen, zodat je weet waar ze tijdens het banden wisselen weer teruggeplaatst moeten worden.
Gebruik daarvoor de afkortingen LV, RV, LA en RA (links voor, rechts voor, links achter en rechts achter). Stop ze daarna in individuele zakken. Je kunt deze bijvoorbeeld met een stofzuiger vacuüm zuigen, voordat je ze met tape dicht plakt. Zo bereik je het maximale effect. Let op: het is belangrijk dat de zakken ondoorzichtig en luchtdicht zijn. Op die manier hebben je banden het minst te lijden van licht, lucht en schadelijke stoffen zoals ozon. Kun je niet zo gauw geschikte zakken vinden? Gebruik dan als alternatief een zwarte vuilniszak (maar dan wel de dikkere soort).
Wil je banden opslaan in bandentassen? Dit raden we eigenlijk af. Hoewel het makkelijk is om bandentassen om je banden heen te doen, zijn deze toch echt niet luchtdicht. Olie zal dus sneller kunnen vervliegen, waardoor je band toch uitdroogt.
Wil je wel bandentassen gebruiken? Verpak je banden dan eerst in luchtdicht plastic en daarna in een autobandenhoes om ze gemakkelijk te kunnen vervoeren. Gebruik een combinatie van plastic zakken, bandenhoezen en een bandenopslag standaard voor de ultieme opslagmethode.
4) Opslaglocatie winterbanden of zomerbanden
Voor de winterbanden opslag thuis (of ergens anders) moet je met verschillende dingen rekening houden. Het is belangrijk om je
winterbanden op een koele, droge plek op te slaan. Ga je de banden opslaan, zorg er dan eerst voor dat je ze goed schoongemaakt hebt én dat je ze goed afdekt. Bedenk goed dat warmte een nadelige invloed heeft op je winterbanden. Het is dus niet verstandig om ze op te slaan op de standaard opslagplaatsen, zoals een schuurtje of slecht geïsoleerde garage. Deze banden opslaglocaties kunnen erg heet worden en zijn vaak niet bestand tegen vocht.
Je winterbanden opslaan doe je bovendien op een plek waar zo min mogelijk ozon geproduceerd wordt. Plaats ze dus niet in de buurt van elektrische motoren, kachels of dompelpompen. Ozon droogt het rubber van je banden nog sneller uit, waardoor er scheuren kunnen ontstaan. Plus, houd autobanden uit direct zonlicht. Zonlicht verzwakt het rubber van je autoband. Onze voorkeur voor banden opslag thuis gaat uit naar een kelder, waar het koeler blijft, in plaats van op zolder, waar het extreem warm kan worden in de zomer. Extreme temperatuurswisselingen zijn sowieso niet goed voor autobanden. Voor de zomerbanden opslag thuis kun je eveneens het beste kiezen voor een plek waar de temperatuur zo constant mogelijk is. Lees hieronder meer over opslagmethodes.
Banden opslaan methoden
Er bestaan meerdere geschikte opties voor banden opslag thuis. Zoals je inmiddels weet kun je kiezen voor een bandenrek,
bandenhoes of velgenboom. Met een bandenrek kun je de banden netjes aan je garagemuur ophangen of ergens in de hoek opstapelen. Zo staan of liggen ze niet meer in de weg. We geven er de voorkeur aan om banden rechtop op hun profiel te zetten en ze niet op te stapelen. Echter, bij het neerzetten van banden moet je met enkele zaken rekening houden. Welke banden opslag methode jij kiest, hangt van je eigen voorkeur af én van de manier waarop jij je banden bewaart. Kies een autobandenhoes of velgenrek aan de hand van je voorkeursopslagmethode. Er zijn twee manieren:
• Banden zonder velg opslaan
• Banden met velg opslaan
Banden opslaan zonder velg
Het is belangrijk om de autobanden rechtop te bewaren. Zo voorkom je namelijk dat ze gaan vervormen. Bovendien is het dan gemakkelijker om ze weer om de velgen te plaatsen. Ze moeten niet opgehangen worden en je moet ze ook niet opstapelen. We raden je aan om je banden regelmatig net even anders neer te zetten. Zo voorkom je dat ze gaan vervormen. Een bandenboom is niet geschikt voor banden zonder velg. Kun je velgloze banden ophangen? Nee, zonder de velgen je banden ophangen is geen goed idee. Ze zullen dan namelijk sneller vervormen.
Banden op velg opslaan
Vergeleken met de vorige optie (banden zonder velg opslaan), gaat onze voorkeur zeker uit naar de tweede optie. Je banden op de velg opslaan is namelijk vele malen beter voor het behoudt van hun vorm. Bij deze optie wordt er echter vanuit gegaan dat je een extra set velgen bezit. Je kunt banden met velgen opstapelen. Daarnaast kun je de banden ophangen indien ze nog om de velg liggen. Ook hier raden we aan de banden regelmatig anders neer te leggen, om onregelmatige slijtage te voorkomen. Een extra optie is om de banden in autobandenhoezen te verpakken.
Banden buiten opslaan? Nee!
Er zijn diverse redenen waarom banden buiten opslaan een no go is. Een belangrijk aspect van goede bandenopslag is je banden binnen op te slaan op een plek waar de temperatuur geregeld is. Denk bijvoorbeeld aan een kelder, een verwarmde garage of een werkplaats. Stel je autobanden buiten niet bloot aan de elementen der natuur. (Ook niet op een bandenboom met bandenhoezen!)
De ultraviolette zonnestralen zijn funest voor het rubber van je banden. Daarnaast zullen ook regen en andere weersomstandigheden aan een vervroegd einde van de levensduur van je autobanden zorgen. Nogmaals, zelfs als je de banden in autobandenhoezen hebt verpakt. Een bandenhoes is niet voldoende om een winterband te beschermen tegen hitte. Je banden binnen opslaan is daarom (eigenlijk) je enige optie.