Vogelpoep en insecten op je auto… tips voor je autolak!
Daar staat ‘ie. Prachtig gewassen en in de was gezet. Hij glimt je tegemoet. Maar dan valt je oog op de klodder vogelpoep op je motorkap… Hoe kun je die bijtende troep eraf krijgen, zonder de lak te beschadigen? En hoe kun je lakschade door vogelpoep en insecten in de toekomst voorkomen?
Vogelpoep op je auto
Er is niets zo belangrijk voor de uitstraling van je auto als die mooie, glimmende laklaag. Maar helaas hebben vogels daar 'lak' aan. Vogelpoep is allesbehalve een onschuldig uitwerpseltje. Het is, zeker aan de kust waar de vogels veel eiwitrijke vis eten, chemische troep.
Vogelpoep op je auto brandt regelrecht je lak in. Naast vogelpoep zijn ook insecten en boomhars funest. Ze kunnen doffe plekken en zelfs lakbeschadigingen veroorzaken.
Vogels hebben lak aan je autolak!
Eerste hulp bij vogelpoep
Vooral bij warm weer 'vreten' de zuren die in vogelpoep zitten je autolak in. Het is essentieel dat je zulke plekjes direct schoonmaakt met veel handwarm water.
Is de vogelpoep al uitgehard, leg er dan een tijdje een kletsnatte, zachte spons op. Verwijder de vlek daarna deppend. Ga niet wrijven, want dan maken eventuele harde stukjes krassen in je lak.
Lukt het niet? Probeer het eens met een supermiddeltje als Scratch X.
Eerste hulp bij insecten
Voor insecten die aan je lak kleven zijn allerlei middeltjes verkrijgbaar bij tankstation of bouwmarkt. Besproei ze met de spray, laat inweken en verwijder de vlekken vervolgens met een hogedrukreiniger in een scherpe hoek (nooit recht op de lak richten). Deze sprays zijn effectief, maar helaas prijzig en niet zo goed voor je lak…
Huismiddeltjes
Er zijn tal van huismiddeltjes die het klusje ook kunnen klaren, zonder je lak te beschadigen. Probeer het eens met een doek die in water of cola gedrenkt is. Of halveer een appel en laat de fruitzuren hun werk doen: lekker inwrijven en laten inwerken. Vervolgens rijkelijk afspoelen met water.
Lakgum
De meest professionele manier is het nemen van een lakgum/kleiblokje. Laat dit (dure, maar effectieve) product met veel water over de vlekken glijden. De lak bestaat uit meerdere lagen en wordt met grote zorg aangebracht. Maar toch is deze helaas niet bestand tegen een simpel vogelpoepje. Gelukkig zijn er manieren om je autolak perfect te reinigen en te beschermen.
Wasstraat
We beginnen met reinigen. Regelmatig de auto wassen, liefst iedere week, is belangrijk voor je lak. Zo kan vuil of pekel niet te lang inwerken. Kies voor een professionele wasstraat, dan weet je zeker dat er geen krassen worden veroorzaakt. Natuurlijk kun je ook zelf je auto reinigen. Ga dan wel voorzichtig te werk.
Autolak op waterbasis
Vroeger, dat waren nog eens tijden! Voor degene die zijn autolak koestert is dit wel een beetje waar. Want vroeger… toen werden er nog chemische producten aan de autolak toegevoegd! Door de strenge milieunormen is de lak tegenwoordig vaak op waterbasis. Deze verkleurt sneller en is vatbaarder voor allerlei invloeden van buitenaf.
Toch bieden veel autofabrikanten meerdere jaren garantie op de lak, omdat ze geloven in de kwaliteit ervan.
Zelf wassen
Vermijd schoonmaken met een gewone keukenspons, omdat je dan krassen kunt maken met het fijne zand dat op je auto ligt. Om deze reden is het slim om altijd eerst het meeste vuil van je auto af te spoelen, voordat je gaat wassen. Neem ook zeker geen afwasmiddel, want die ontvet je lak. Op lange termijn zal je lak dof worden.
Een microvezel autowashand laat geen krasjes achter!
Kies voor een speciale autospons of washandschoen en een goede autoshampoo. Was je auto het liefst niet in de felle zon.
Drogen
Droog hem af met een goede doek. De Water Magnet Drying Towel van Meguiars bijvoorbeeld. Deze is prijzig, maar geeft een vlekvrij resultaat. Bovendien is deze doek machinewasbaar en gaat 'ie ontzettend lang mee.
Kleine krasjes
Kleine krasjes in je laklaag kun je te lijf gaan met een lakstift of spuitbus. Deze zijn verkrijgbaar bij de merkdealer.
Superglad
Vervolgens ziet er auto er al fraai uit, maar als je met je hand over de lak gaat voel je onmiskenbaar de bobbeltjes. De echte fanaat pakt nu een spray en kleiblokje om de lak te prepareren. Eventueel kun je daarna nog een polish nemen, die de lak een diepe wetlookglans geeft.
"De echte fanaat gaat tot het uiterste om zijn autolak die prachtige wetlookglans te geven!"
Waslaag
Nu is het tijd voor een beschermende laag. Een waslaag beschermt je lak tegen invloeden van buitenaf. Doe dit minimaal tweemaal per jaar. Zorg er altijd voor dat de auto brandschoon is als deze in de was gezet wordt. Je kunt bij de wasstraat kiezen voor een programma met een extra waxbehandeling. Waxen kun je echter beter zelf met de hand doen. Breng de wax met een zachte doek of schuimpad aan.
Metamorfose
Als je hiermee klaar bent, dan heeft je bolide een ware metamorfose ondergaan! Om ervoor te zorgen dat dit effect niet te snel verdwijnt kun je nog een spray aanbrengen om de waxbescherming te verhogen, bijvoorbeeld de Quick Detailer van Meguiars.
Cleanen
Is je lak al dusdanig aangetast dat deze er dof en verweerd uitziet? Dan zijn er twee opties. Cleanen is grondiger dan waxen. Met een cleaner wordt de toplaag van de lak eraf geslepen. Daarna moet deze met een siliconen laag weer opgepoetst worden.
Lakveredeling
Wil je voor langere tijd je laklaag beschermen, kies dan voor lakveredeling.
Meguiars heeft een hele productenlijn voor je auto
Na het wassen wordt dan een teflon coating aangebracht, die de laklaag afsluit en beschermt. Je hoeft nu jarenlang niet meer te waxen, alleen te wassen.
Slim parkeren
Voorkomen is nog beter dan poetsen. Parkeer je geliefde vierwieler daarom liefst overdekt, of in elk geval op een schaduwrijk plekje. Mocht er een vogeltje overvliegen met hoge nood, dan brandt de zon het spul in elk geval niet nog sneller je lak in.
Autohoes
Een autohoes kan de lak van je auto beschermen tegen weersinvloeden, insecten én vogelpoep. Het doek mag niet waterdicht zijn; je wilt roestvorming natuurlijk niet bevorderen.
Op maat graag!
Kies het liefst een hoes die speciaal gemaakt is voor jouw type auto. Een universele autohoes past minder goed. Als de wind eronder komt kan de hoes gaan klapperen en beschadigingen veroorzaken. Let op: gebruik alleen een autohoes als je wagen blinkend schoon is, om te voorkomen dat er vuiltjes gaan schuren tussen de lak en de hoes.
Kansberekening
Wist je dat het erop lijkt dat vogels hun 'slachtoffer' echt uitkiezen? Volgens een Brits onderzoek (2012) heb je met een bepaalde kleur auto veel meer kans om ondergescheten te worden.
Vogels blijken hun uitwerpselen het liefst op rode auto's te deponeren. Blauw en zwart staan op de tweede en derde plaats.
De kleur van je auto bepaalt de kans op vogelpoep!
Kies groen!
Groene auto's zijn blijkbaar een afknapper voor onze gevleugelde vrienden: slechts 1 procent van de voor het onderzoek geselecteerde groene auto's werd ondergepoept. Misschien wordt het toch eens tijd voor een grasgroen exemplaar?