Er zijn diverse gradaties autogordel typen, iedereen kent de standaard driepuntsgordels. Dikke kans dat deze ook in jouw auto zit. Er zijn ook meerpunts gordels. Dat zijn dan vier-, vijf of zelfs zespuntsgordels. Op deze pagina bespreken we de voor en nadelen van alle autoriemen.
Als je begint aan het betere bochtenwerk schiet een een normale autostoel en standaard autogordels tekort. Je hebt behoorlijk wat bewegingsvrijheid Maar in een bocht is het juist van belang dat je goed vastzit zodat je optimaal controle over de auto kunt houden. Ook wil niet afhankelijk zijn van het automatisch blokker systeem van de standaard driepuntsgordel.
Ja, het is wat meer 'insnoer' werk maar daar staat tegenover dat de 'feeling' met de auto beter wordt. Niet praktisch voor in het boodschappen auto'tje. Maar onmisbaar -en soms verplicht- voor als je het circuit op gaat.
Een driepuntsgordel sportgordel heeft twee schouderbanden die samenkomen in één band.
Die band kun je achterin bevestigen op de plek waar de achtergordels zijn vastgezet. Of als je deze hebt, aan een rolkooi. Als de af en toe op circuits te vinden bemt montreer een degelijke set spotieve gordels en snoer jezelf goed vast in je stoel. Hetzelfde geldt ook voor vierpuntsgordels, alleen heb je daar te maken met twee banden, omdat de schouderbanden niet in één band samenkomen.
De banden van de riemen die over je schouders heen gaan moeten bij voorkeur recht naar achteren lopen. Eem hoek van maximaal 10 graden naar beneden is de limiet. Schouderbanden zijn nl. bedoelt om het lichaam in de voorwaartse beweging te beperken. Niet om je omlaag te drukken. Dat is nl. de taak van de heupbanden.
De banden die over deheupen gaan kun je op de stoelbouten vastzetten. Vervang deoriginele stoelbout voor een oogbout waaraan je de banden vastzet.
Naast de good old driepuntsgordel zullen er op korte termijn auto's met een airbaggordel worden uitgerust. Dit type veiligheidsriem is een kruising tussen de traditionele gordel en een airbag. De gordel dient vooral hoofd,- borst- en nekletsel te voorkomen.
Bij een botsing wordt rondtom de gordel een smalle airbag opgeblazen. Daardoor wordt de kracht van de gordel op het lichaam verdeed over een 5x zo groot oppervlak dan bij normale autogordels. Vaak komt letsel bij ongevallen door de extreme krachten die de gordel op het lijf uitoefent.
De gordel werkt optimaal als hij strak zit. Zorg daarom dat je een dikke jas uit of open doet zodat de gordel strak om je lichaam zit. Zorg ook voor een goede zitpositie in de autostoel
Het heupgedeelte van de gordel kun je het beste zo laag mogelijk over je heupen laten lopen, om bij een botsing buikletsel te vermijden. Dat geldt ook en vooral bij zwangerschap. Gordel accessoires zijn er in diverse maten en soorten.
* Vervang de autogordel altijd na een ongeval, aanrijding of bij autoschade. Door de kracht die bij een botsing op een autogordel wordt uitgeoefend, is hij daarna niet meer veilig te gebruiken.
Stel ook je hoofdsteun goed af: De bovenkant van je hoofdsteun moet gelijk zijn aan de bovenkant van je hoofd. Anders loop je bij een botsing (vooral maar niet alleen bij een kop-staartbotsing) grote kans op een whiplash.
De gordel blijft de beste manier om levens te redden. Maar slechts 6 op 10 van de bestuurders en passagiers vooraan dragen hun veiligheidsgordel. Bovendien draagt minder dan de helft van de passagiers achterin een gordel. Gordel dragen dus!