Veel mensen hebben geen idee of een gevarendriehoek in Nederland verplicht is of niet. Er bestaat enige verwarring op dit punt en dat is eigenlijk niet gek. De regelgeving is op dit gebied namelijk enigszins vaag:
Het is in Nederland niet verplicht om een gevarendriehoek te hebben. Het aanzetten van de waarschuwingslichten is in geval van bijvoorbeeld pech ook voldoende. Als de waarschuwingslichten echter niet werken, dan moet je wél een gevarendriehoek achter het voertuig kunnen plaatsen.
In zo'n geval heb je dus wel degelijk een gevarendriehoek nodig. Hoewel de bovenstaande situatie, waarin de waarschuwingslichten niet werken, waarschijnlijk niet erg vaak zal voorkomen, is het dus geen overbodige luxe om een gevarendriehoek aan te schaffen.
Als je ooit naar het buitenland gaat, dan hoef je je met een gevarendriehoek op dat gebied dus geen zorgen te maken.
Wanneer kan de gevarendriehoek worden gebruikt?
Er zijn een aantal gevallen waarin de gevarendriehoek kan worden gebruikt. Zo kan het voorkomen dat je autopech hebt en je de auto niet kan verplaatsen of er geen goede parkeermogelijkheden zijn. In zo'n geval kan de gevarendriehoek achter de auto worden neergezet, zodat andere weggebruikers weten dat ze beter op moeten letten en dat er een obstakel op de weg staat.
Het kan ook voorkomen dat er lading op het wegdek terecht komt, bijvoorbeeld als voorwerpen op het dak van de auto of in de laadruimte/kofferbak niet goed zijn vastgezet. Als er voorwerpen op het wegdek terecht komen en deze niet snel kunnen worden opgeruimd, dan zal een gevarendriehoek medeweggebruikers waarschuwen voor obstakels op het wegdek.
Ten slotte kan de gevarendriehoek ook van pas komen in geval van een ongeval. Je kunt de driehoek achter de auto zetten en wachten tot de wegenwacht of politie komt. Verzekeringszaken kunnen na het plaatsen van de gevarendriehoek ook op een veilige manier worden afgehandeld.
Ondanks het feit dat de gevarendriehoek niet verplicht is, lijkt het dus verstandig om een gevarendriehoek mee te nemen als je op pad gaat. De gevarendriehoek is in sommige andere landen wel verplicht en de driehoek kan helpen bij het verhogen van de algemene verkeersveiligheid. De driehoek zal niet alleen een veiligere situatie voor jezelf creëren, maar ook voor andere weggebruikers. Bij het afsluiten van een autoverzekering staat de gevarendriehoek als veiligheidsbevorderende middelen in de polisvoorwaarden en deze is dan ook gratis meeverzekerd.
Een gevarendriehoek is bovendien vrij goedkoop. Voor minder dan 10 euro heb je al een goede gevarendriehoek, dus voor de prijs hoef je het niet te laten!