Het is natuurlijk zonde om niet noodzakelijke autokosten te hebben. Als je heilige koe voorlopig niet op de openbare weg strepen zal trekken is het raadzaam 'm te laten schorsen. Dat doe je online via de website van de RDW of bij een van de kentekenloketten. Dat zijn de loketten van de RDW en speciale daarvoor bevoegde PostNL vestigingen.
Je kunt dus ook zelf een auto schorsen van achter je PC. We gaan je nu het schorsing auto stappen plan uitleggen.
Dit doe je bij een RDW-loket of een van de speciaal daarvoor bevoegde PostNL vestigingen. Neem het volgende mee:
1) geldig legitimatiebewijs (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart)
2) Als aanvrager toon je de volgende documenten:
a. je papieren kentekenbewijs, tenaamstellingsbewijs of
b. je kentekencard en de tenaamstellingscode
3) het overschrijvingsbewijs
Na betaling ontvang je een verslag met daarop vermeld tot welke datum je voertuig geschorst is.
Kentekenregister
Let op: je krijgt dus niet meer (zoals vroeger) een nieuw tenaamstellingsbewijs mee. Ook op je kentekencard verandert niets. Het is dus belangrijk om het verslag goed te bewaren.
Natuurlijk staat je schorsing wel vastgelegd in het kentekenregister van de RDW. Je ontvangt daarna geen rekeningen meer van de belastingdienst voor de motorrijtuigenbelasting. Tevens vervalt dan de verplichting om je auto APK gekeurd en verzekerd te hebben.
1) Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering)
2) Motorrijtuigenbelasting (BPM)
3) APK keuring
Het is ook mogelijk je auto via de website van het RDW te schorsen. Lekker relaxed vanuit je luie stoel dus! Verlengen en een schorsing opheffen kan dus ook digitaal.
Via je DigiD log je in. Je voert het kenteken en de meldcode in en kunt je voertuig vervolgens schorsen. Je betaalt via iDeal. Ook als je online je auto gaat schorsen krijg je een verslag dat je goed moet bewaren. Heb je een kentekencard, dan heb je je tenaamstellingscode hiermee nog niet gebruikt. Deze blijft dus gewoon geldig.
Het verlengen van een schorsing werkt op dezelfde manier als het aanvragen van een (eerste) schorsing. Je gaat dus volgende de bovenstaande methode te werk. Als de eigenaar de kentekencard heeft getoond, dan stuur de RDW per post het tweede deel van de tenaamstellingscode naar het adres van de kentekenhouder. Binnen 5 werkdagen zou je die dan binnen moeten hebben, volgens de RDW.
Wie mag schorsen?
Je hoeft als eigenaar niet per se persoonlijk naar het loket om je voertuig te schorsen. Zoals al gezegd kun je dit online regelen of je stuurt iemand naar een RDW-loket of één van de daarvoor aangewezen PostNL-vestigingen. Geef die persoon het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs mee als je nog een papieren kentekenbewijs hebt. Heb je de kentekencard al, geef dan deze kaart mee plus de tenaamstellingscode.
Langer schorsen mogelijk!
Sinds de invoering van de kentekencard per 1 januari 2014 is het mogelijk om je voertuig langer dan een jaar te schorsen. Je kunt je wagen ook meteen 3 of 5 jaar schorsen. Handig, want als je al weet dat je langer dan een jaar niet met deze auto de weg op gaat kun je deze net zo goed meteen een aantal jaren schorsen. Hoef je niet elk jaar te verlengen!
Voor alle duidelijkheid; je auto mag dus niet meer op de openbare weg staan en/of rijden vanaf de datum waarop de schorsing ingaat. Je zult je bolide dus op eigen terrein moeten parkeren of stallen bij een autostalling.
Voor de goede orde, voordat je je auto laat schorsen dient deze al op eigen terrein te staan. Immers vanaf je bezoek aan het postkantoor of het RDW mag je auto dus niet meer op de openbare weg rijden. Hierop staan hoge boetes, dus zorg voor de juiste volgorde!
Tijdig weer APK
Zorg ervoor dat je voertuig weer verzekerd en APK gekeurd is voor de datum waarop de schorsing beëindigt wordt. Maar daarvoor moet je naar een garage rijden, terwijl je met een geschorst voertuig niet de openbare weg op mag! Inderdaad. De RDW staat daarom toe dat je voor de keuring via de kortste route naar een keuringsinstantie rijdt.
´Echt waar, oom agent!´
Toch wordt zoiets wel vervelend als je juist op dat moment staande wordt gehouden door de politie... ´Ja agent, ziet u, ik was toevallig nét onderweg om de auto te laten keuren. Echt waar!´ Dat gelooft natuurlijk niemand. Zorg daarom dat je hiervoor een afspraak maakt zodat de garage kan beamen dat je inderdaad vandaag een afspraak hebt staan voor de keuring.