De ene rijschool geeft veel meer ´waar voor je geld ´ dan de andere. Wij geven je enkele tips:
Hoeveel kandidaten slagen bij de rijschool waar jij wilt gaan rijden?
Iedere rijschool krijgt daarvan jaarlijks een overzicht van het CBR.
Maakt de rijschool bij de rijlessen gebruik van een instructiekaart?
Op zo'n kaart wordt de voorgang van de rijopleiding bijgehouden.
Geeft de rijschool ook auto theorie onderwijs?
Theorielessen volgen bij een rijschool vergroot in het algemeen de kans om te slagen voor een theorie examen. Schaf tevens een goed theorieboek aan; de rijschool kan je daarbij adviseren.
Wie voor het autoexamen in opleiding is, kan de opgedane kennis en vaardigheden tussentijds testen met een proef (Tussentijdse Toets).
Uit ervaring blijkt dat je met zo'n toets meer kans hebt voor het rijexamen te slagen.
Bovendien kun je tijdens de toets vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen op het eerstvolgende examen.
De Tussentijdse Toets is ongeveer 10 euro goedkoper dan het examen. De Tussentijdse toets wordt, net als een examen, afgenomen door een examinator van het CBR.
De instructeur rijdt altijd mee. In principe komen tijdens de toets alle onderdelen van het rijexamen aan de orde. Daarvoor kan je alvast wennen aan de examensituaties. En krijg je adviezen van de examinator en de rij-instructeur voor het vervolg van de opleiding. Het CBR raad je aan de toets op ongeveer tweederde van de opleiding af te leggen. De rijschool kan hierover meer vertellen.
Biedt de rijschool de mogelijkheid van een tussentijdse toets?
Het afleggen van een Tussentijdse Toets (rijtest) bij de rijschool vergroot de kans dat je slaagt voor het rijexamen.
Vergelijk de prijzen van verschillende rijscholen. Houd daarbij rekening met de duur van lessen: 45,50 of 60 minuten. En let vooral op de kwaliteit. Slechte lessen kunnen ertoe leiden dat je meer lessen krijgt dan je voor het examen nodig hebt; dat kost meer tijd en meer geld.
Theorie examen kan je op verschillende tijden afleggen in één van de circa dertig theoriecentra van het CBR. De rijschool kan het examen reserveren.
Het theorie-examen bestaat uit vijftig vragen, waarvan je er minimaal 45 goed moet beantwoorden. De vragen worden gesteld aan de hand van beelden van verkeerssituaties die worden vertoond op grote tv-monitoren.
Je beantwoordt de vragen met ja of nee, met behulp van een Ja-knop en een Nee-knop in de tafel. Het examen duurt in totaal ongeveer drie kwartier, inclusief de informatie vóór en na de examenvragen. De computer stelt binnen een kwartier de uitslag vast. Als je slaagt, krijg je het theorie-certificaat meteen mee.
Voor de praktijkexamens heeft het CBR ruim vijftig examenplaatsen, verspreid over heel Nederland. Meestal wordt het examen afgenomen in de examenplaats dichtbij je woonplaats. Maar je mag ook in andere CBR-vestigingen examen doen.
De aanvraag van het praktijkexamen wordt verzorgd door de rijschool. Die kan daarbij rekening houden met de dagen waarop je geen examen kunt doen, bijvoorbeeld door schoolexamens of vakantie.
Het praktijkexamen voor personen auto's (categorie B) duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. Vraag de eigen instructeur mee te rijden. Meestal kan dat. In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt. Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer vijfentwintig meter.
Vervolgens vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto. Dan begint de rit. De examinator let op een aantal onderwerpen zoals je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Je wordt uiteindelijk beoordeeld op examenonderdelen zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere verrichtingen. Er zijn in totaal twaalf examenonderdelen.
U krijgt tijdens het examen gelegenheid te laten zien wat je kan. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.
Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag. Ben je gezakt, dan licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren. Ook krijg je het uitslagformulier mee, zodat je de gegevens met uw instructeur voor de vervolglessen kunt bespreken.