Vocht in auto? Wel eens aan een vochtvreter gedacht?
Na het instappen binnen no-time last van compleet beslagen autoramen? Behoorlijk irritant én gevaarlijk! Hoe komt het dat je autoruit beslagen raakt? Of de echte vraag: hoe voorkom je beslagen autoramen? Het is niet alleen super gevaarlijk om te rijden met beslagen ramen: er staat ook een boete van €227 op! In dit artikel vind je tips en informatie over de beste vochtvreter auto oplossingen!
Vocht in auto?
Dan hebben wij wellicht een goede tip: een vochtvreter voor in de auto, of anders genoemd een auto ontvochtiger, onttrekt vocht aan de lucht en slaat dit op een veilige manier op. De vochtvreter houdt het vocht vast, zonder te gaan lekken. Doordat een auto vochtvreter het vocht uit de directe omgeving absorbeert, wordt voorkomen dat er zich condens vormt. Als natuurlijk gevolg zullen je autoruiten niet beslaan. Vochtvreters zijn vooral in de natte maanden een ware aanwinst, omdat gedurende die periode de lucht een veel hogere vochtigheid heeft dan in de drogere en warmere maanden.
De Pingi auto ontvochtiger in 'actie'
Vochtige kleding?
Vocht gaat niet alleen in de auto zelf zitten, maar kan ook worden vermeerderd door (natte) schoenen, bagage en kleding. Daar kan vocht in gaan zitten dat op zijn beurt condens op je autoramen veroorzaakt. Bovendien zorgt elke uitademing die wij doen ook voor een stijging van het vochtgehalte in de lucht. Blaas maar eens tegen een ruit en je ziet hem onmiddellijk beslaan. Als er meerdere personen in een auto zitten, zal het beslaan nog sneller gaan en blijven ze vaak ook beslaan.
Natte automatten
Daarnaast zorgen ook vochtige of natte automatten voor meer vocht in je auto. Heb je door de sneeuw of regen gelopen, dan zal de nattigheid van je schoenen op je matten terechtkomen en zich vervolgens via verdamping een weg banen naar je autoramen. Je kunt de airconditioning dan overuren laten draaien, maar met een simpele vochtvreter voor in de auto kun je het overtollige vocht ook gemakkelijk uit de lucht laten filteren.
Beslagen ruiten worden onder andere veroorzaakt door:
• Vocht in de auto (bijv. door lekke deurrubbers)
• Nat weer
• Verdamping van (smelt)water van sneeuw en regen op automatten
• Ademhaling (versterkt door meerdere personen)
• Natte kleding, schoenen, bagage
Pingi vochtvreter
Een oplossing is de zogeheten Pingi vochtvreter. Deze auto ontvochtiger is herbruikbaar, wat betekent dat hij jaren meegaat. Met de herbruikbare vochtvreter van Pingi behoren beslagen autoruiten tot het verleden. Plaats deze auto-ontvochtiger in je auto,boot of caravan en je merkt vrijwel direct verschil. Het vocht wordt uit de lucht gefilterd en veilig vastgehouden door de vochtvreter, doordat deze zich met het vocht volzuigt. Er zit bovendien een handige indicator op die van kleur verandert, als het tijd is om hem te 'legen'.
Vochtindicator
De vochtindicator verkleurt van blauw naar roze, zodra de vochtvreter vol is. Dan is het een kwestie van de Pingi ontvochtiger in de magnetron leggen op ongeveer 600 Watt. Na een minuut of zes is de vochtvreter auto weer klaar voor gebruik. Het 'herladen' van deze vochtvreter gebeurt in de magnetron in enkele minuten, doordat het vocht op een hygiënische manier zal verdampen. Hij lekt niet (mits hij op tijd geleegd wordt) en gaat jaren mee.
Je kunt de Pingi ook in de zon of op de verwarming/kachel laten drogen, maar dat duurt uiteraard wat langer. Deze vochtvreter is een uitstekende optie om het overtollige vocht, dat beslagen ruiten veroorzaakt, op te zuigen. Bovendien wordt ook de muffe lucht als gevolg van te veel vocht gefilterd, dus je auto ruikt automatisch frisser. De Pingi vochtvreter is verkrijgbaar in een strakke carbonlook uitvoering. Hij is dus niet alleen praktisch, maar ziet er ook nog goed uit.
8 redenen om een vochtvreter te overwegen...
Er zijn diverse redenen om een vochtvreter te gebruiken, waarvan de meest voor de hand liggende reden het voorkomen van beslagen ruiten is. Maar er zijn nog meer goede redenen. Het beschermt je vierwieler o.a. tegen:
1) Beslagen ruiten
De klimaatomstandigheden in voertuigen kunnen binnen enkele minuten drastisch veranderen. Het gevolg hiervan is dat er condens ontstaat waardoor de ramen beslaan. Het gebruik van de Pingi vochtvreter zorgt er echter voor dat het overtollige vocht continu aan de lucht wordt onttrokken. De eventueel aanwezige condens verdwijnt als sneeuw voor de zon en je ruiten zijn weer volledig vochtvrij of zullen zelfs helemaal niet beslaan.
2) Strepen op ramen
Als je met je hand of een doekje je autoruiten schoon gaat vegen, zullen er geheid strepen ontstaan. Door de Pingi auto ontvochtiger te gebruiken, voorkom je vervelende strepen.
3) bevriezing van condens
Wanneer er in de winter condens op de voorruit komt te staan, kan dit gaan bevriezen. Dit is heel vervelend en de bevroren condens kan ervoor zorgen dat je de autoruiten aan de binnenkant moet 'krabben' om ze ijsvrij te maken. Meestal is dit niet afdoende, dus blijft er vocht in je auto achter. De Pingi vochtvreter voorkomt deze extra klus.
4) Schimmel
Door het constante, hoge vochtgehalte in je auto hebben schimmelbacteriën de vrije hand. Hierdoor kunnen ze zich vermenigvuldigen. Met een goede vochtvreter voorkom je dat.
5) Schade aan elektronica
Overtollig vocht in je auto kan schade aan elektronische onderdelen veroorzaken. Vochtvreters zorgen ervoor dat dit niet gebeurt.
6) Roest
Door het verwijderen van vocht met een ontvochtiger wordt ook roestschade aan je interieur geminimaliseerd.
7) Vlekken door meeldauw
Vlekken op je dashboard of bekleding als gevolg van meeldauw wordt met een goede vochtvreter eveneens voorkomen.
8) Muffe geur
Doordat er granulaat in de Pingi vochtvreter zit, worden geuren in je auto gebonden en daardoor geneutraliseerd. Hierdoor ruikt het niet langer muf.
Waar leg 'm neer?
De Pingi vochtvreter is een soort zakje of plat 'kussentje'. Deze vorm geeft je de mogelijkheid om hem op verschillende plekken in de auto neer te leggen. De meest logische plek is direct achter de voorruit. Hoe dichter je het zakje bij de voorruit plaatst, hoe sneller het vocht dat zich daar verzamelt zal worden opgenomen. Hoewel zo dicht mogelijk bij de voorruit de beste optie lijkt, kan het tijdens het autorijden toch onhandig blijken, omdat het zakje kan gaan schuiven.
Irritant en gevaarlijk zulke ramen
'Betere bochtenwerk'?
Ter voorkoming van het geschuif kun je de vochtvreter dan beter in het middenconsole plaatsen. Dit is tijdens het rijden een stabiel alternatief. Staat de auto stil, dan kun je het zakje uiteraard wel gewoon ergens op het dashboard plaatsen. Achterin kun je hem vlakbij de achterruit op de hoedenplank leggen.
Door het stroevere oppervlak van de hoedenplank zal het zakje daar minder snel gaan schuiven. De auto vochtvreter kan natuurlijk ook prima in de kofferbak liggen, onder een stoel of in de zijvakken van de deuren. Uiteindelijk zul je zelf even moeten uittesten wat in jouw situatie het beste werkt. De moraal van het verhaal is echter: hoe dichter bij het raam, des te beter de auto ontvochtiger werkt, omdat daar de grootste vochtconcentratie zit.
Hoeveel heb je er nodig?
Het aantal benodigde vochtvreters hangt af van de hoeveelheid vocht die in je auto aanwezig is. Zo kan één zakje genoeg zijn, maar kan het ook nodig zijn om er juist twee te gebruiken. In het geval van twee zakjes zal er twee keer zo veel vocht kunnen worden opgenomen, dus is de kans groot dat je twee keer zo snel resultaat ziet. Verwacht overigens niet direct resultaat, maar geef de ontvochtigers even de tijd om het vocht daadwerkelijk op te kunnen nemen. We hebben het hierbij over een wachttijd van enkele dagen, afhankelijk van de hoeveelheid vocht.
Controleer trouwens voor gebruik of je niet ergens een 'lek' in je auto hebt. Dat wil zeggen, controleer de rubbers van je ramen en deuren op lekkage, bekijk de achterlichtunits en kijk hoe de regenwaterafvoer onder de motorkap bij de voorruit ervoor staat. Als je namelijk ergens in je auto een dergelijk lek hebt, is het gebruik van vochtvreters hetzelfde als het spreekwoordelijke dweilen met de kraan open. Over hoe je de diverse lekkages te lijf gaat, lees je verderop in dit artikel meer.
En zo vertrek je natuurlijk helemaal niet...
Het voordeel van 2 stuks
Mocht je nou last hebben van veel vocht in je auto, waardoor je ramen heel vaak beslaan, dan kan het slim zijn om in plaats van één vochtvreter er twee te gebruiken. Je zou ze dan op twee manieren kunnen gebruiken: tegelijkertijd of omstebeurt. Je kunt er één voor in de auto leggen en één achter, of je kunt er steeds één gebruiken terwijl je de ander binnen op de verwarming laat drogen. Zo kun je elke dag een droge vochtvreter in de auto leggen, die dan meteen weer vocht kan gaan absorberen. Als het zakje verzadigd is, oftewel wanneer er te veel vocht inzit, zal hij niks meer opnemen. Twee of meer zakjes afwisselen kan in dat geval uitkomst bieden.
Technische verklaring waarom autoramen beslaan
Het overkomt ook jou vast wel eens dat je autoruiten beslaan. Met name tijdens de herfst- en wintermaanden lijken beslagen ramen erbij te horen. Maar hoe komt dat eigenlijk en de hamvraag, hoe kom je er van af? Waar het op neerkomt, is dat relatief vochtige en warme lucht, van bijvoorbeeld je adem, in aanraking komt met koudere oppervlakken. De boosdoener in dit verhaal is dus het verschil tussen kou en warmte, dat we zo klein mogelijk moeten maken om beslagen ramen te verhelpen of voorkomen.
De warme, vochtige lucht hecht zich aan de koude oppervlakken, zoals je voor- en achterruit en deze beslaan op hun beurt weer. Kortom, de luchtvochtigheid is te hoog. Je kunt het vergelijken met de wolkjes die je uitademt als het buiten koud is. Je adem condenseert, omdat hij bijna voor 100 procent uit water bestaat. Buiten vervliegt dit wel weer, maar op je koude autoruiten kan de condens zich vasthechten.
Soorten auto vochtvreters
Naast de door ons al eerder beschreven vochtvreters van Pingi, zijn er nog vele andere varianten, evenals huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die je zou kunnen proberen. Sommige producten die te koop zijn werken beter dan andere en hetzelfde geldt voor de huismiddeltjes. Toch willen we ze jou niet onthouden en daarom volgt hieronder een korte omschrijving van enkele producten die je zelf zou kunnen proberen, want afhankelijk van de mate van vochtigheid in jouw auto kan er maar zo een methode bij zitten die voor jou perfect werkt. Onze voorkeur gaat uit naar de uitgebreider beschreven Pingi vochtvreters. Daarnaast zijn dit enkele andere soorten auto vochtvreters:
Vocht in auto voorkomen, hoe doe je dat?
De oplossing om beslagen ramen te voorkomen is dus de luchtvochtigheid in de auto te verlagen. Je zou dat kunnen doen door niet te zweten of te stoppen met uitademen, maar dat eerste is moeilijk te voorkomen en dat laatste raden we vanzelfsprekend af. Wat je in plaats daarvan kunt doen, is de ruitverwarming aanzetten en de kachel zo hoog mogelijk zetten. Zo worden je ruiten zo snel mogelijk warm en zal de condensatie opgeheven worden. Zet de verwarming echter niet op de recirculatiestand, want dan zal de vochtige lucht in de auto blijven circuleren.
9 Praktische tips!
Tip 1:
Zoals we hierboven al kort noemden, kun je tijdens het rijden je vochtpeil verlagen door met de kachel aan de slag te gaan.
Zet hem voluit en richt hem op je voeten en op de ramen. Zet daarbij je ramen op een kiertje, zodat de vochtige lucht kan ontsnappen. Deze methode werkt vooral goed als je langere stukken moet rijden. Je kunt dan als het ware je auto droog stoken. Zet de kachel niet te hoog als je geen ramen open hebt staan, want dan is het verschil tussen kou en warmte alsnog te groot en zullen je ramen toch blijven beslaan. Je kunt tijdens het stilstaan gebruikmaken van zijwindschermen. Je kunt dan gedurende regenachtige perioden toch je ramen op een kiertje zetten om de vochtige binnenlucht naar buiten te laten ontsnappen.
Tip 2:
Je zou tijdens het laatste stuk van je autorit zo veel mogelijk ramen tegen elkaar open kunnen zetten. Op die manier kan de
temperatuur heel snel dalen en zal er minder condensvorming optreden. Het is overigens handig om dit te doen terwijl je al niet meer zo hard rijdt. Het zou zonde zijn om uit de auto te waaien…
Tip 3:
Als je graag de verwarming aan hebt tijdens het rijden, kun je bijvoorbeeld de ramen aan de rechterkant (bij een auto met vier ramen die open kunnen) op een kier zetten. Zo blijft het toch behaaglijk warm in de auto, maar kan de vochtige lucht wel weg. Tegelijkertijd zit je niet op de tocht doordat alleen de ramen aan de rechterkant open zijn.
Tip 4:
Deze tip is alleen van toepassing op een auto met airco. Je kunt de airconditioning prima gebruiken om beslagen ruiten te
ontwasemen. Er wordt door de airco namelijk droge lucht tegen de ramen geblazen. Hoe je de airco op de juiste manier gebruikt:
4.1) Laat de ventilator om te beginnen op stand nul draaien
4.2) Schakel de ventilator pas in zodra de motor warm is
4.3) Nu kun je de ventilator op de hoogste recirculatiestand zetten
4.4) Richt daarbij de blazers rechtstreeks op de beslagen voorruit
4.5) Zet tevens je verwarming op de allerhoogste stand
4.6) Schakel vervolgens na een korte tijd de recirculatiestand weer uit
4.7) Zet tot slot de ventilator op de middelste stand
Auto zonder airco?
Deze tip geldt voor een auto zonder airco. De wat oudere auto's hebben helaas geen airconditioning. Om je beslagen
ruiten schoon te maken zul je daarom een combinatie van onderstaande tips moeten gebruiken. Oftewel, een vochtvreter en anti-condensspray in combinatie met het gebruik van je verwarming. Zet de kachel pas aan als de motor warm is en zet daarbij een of meerdere ramen op een kier.. Deze methode werkt vooral goed als je langere stukken moet rijden.
Herkenbaar?
Anti-condensspray
Het gebruik van een anti-condensspray zal ervoor zorgen dat condens zich minder goed aan de autoruit kan hechten.
Als je ramen vuil en vettig zijn, zal condens zich eerder vasthechten. Reinig je de ruiten grondig met wat glasreiniger en een microvezeldoekje en gebruik je vervolgens regelmatig een anti-condensspray, dan zul je zeker resultaat zien. Oh ja, auto ontvochtigers zijn een goede oplossing. Ze werken echter minder goed bij strenge vorst. Tot ongeveer 5 graden Celsius
werken vochtvreters het best.
Tip 5:
Controleer je auto goed op mogelijke kieren, waardoor er vocht de auto in kan 'lekken'. Smeer alle rubbers van de deuren en ramen in met vaseline en probeer eventuele kieren te dichten. Check ook de achterlichten en de kofferbak, want dat kunnen zwakke punten zijn. Controleer daarnaast of het water bij de voorruit onder de motorkap goed kan weglopen. Maak het goed schoon door bladeren en andere rommel onder het raam weg te halen. Bekijk alle voetmatten en kijk eronder om te controleren of alle rubbers en doppen op hun plaats zitten. Laat de matten, indien vochtig, thuis drogen. Rijd met de ramen (een tijdje) open, zodat het vocht weg kan en parkeer je auto uit de wind op een zonnig plek, bijvoorbeeld naast een huis of schutting.
Tip 6:
Is je zicht te beperkt door de beslagen autoramen, ga dan niet de weg op. Dit is te gevaarlijk en kan je een fikse
boete opleveren!
Huis- tuin- en keukenoplossing tegen beslagen auto ramen
Er zijn natuurlijk ook tal van huismiddeltjes tegen beslagen ruiten. Een van die huis-, tuin- en keukenoplossingen is het gebruik van een paar oude sokken, gecombineerd met kattengrit. Tegenwoordig is er ook kattengrit met parfum te koop. Dit huismiddeltje werkt als volgt:
• Vul een oude sok voor driekwart met kattenbakkorrels
• Leg een stevige knoop in de sok
• Doe de tweede sok eromheen
• Leg ook hier een stevige knoop in
• Leg vervolgens de sokken met het grit onder een stoel
Als het goed is wordt overtollig vocht opgenomen door de korrels in de sok. Uiteraard kun je de sokken na een wasbeurt hergebruiken en kattenbakkorrels kosten niet zo veel, dus zo heb je een goedkope oplossing. Maar een Pingi vochtvreter beter en natuurlijk veel fraaier!
Kant-en-klare zakjes
Deze zakjes zijn verkrijgbaar van diverse merken, zoals Airmax. De plastic onderkant van het zakje zorgt ervoor dat hij niet gaat lekken. Vanwege het kleine formaat kan je deze vochtvreter vrijwel overal kwijt. Nadeel van dit kleine formaat is dat het zakje minder vocht op kan nemen dan de grotere Pingi. De vochtvreterzakjes zijn niet herbruikbaar, in tegenstelling tot de hierboven beschreven auto vochtonttrekker. Het is handig om handschoenen te dragen als je het zakje wilt verwisselen, want deze wordt erg vettig, vanwege de hygroscopische (oftewel wateraantrekkende) stoffen. De zakjes zullen bij een heel hoge luchtvochtigheid in je auto minder goed werken, omdat ze zo klein zijn. Of je moet er heel veel tegelijk willen gebruiken.
Een grote bak
Deze bak is groot en kan daardoor veel vocht opnemen. Wel is het slim om hem geregeld leeg te gooien, anders blijft er veel water in je auto staan, dat alsnog kan verdampen om zo voor beslagen ruiten te zorgen. Ook bij de bak wordt gebruikgemaakt van hygroscopische zouten, die vocht aantrekken en vervolgens in een soort kleverig water veranderen. De bak werkt snel, maar is door zijn redelijk grote omvang moeilijk in de auto te plaatsen.
De compacte Airmax
Het zogenaamde kleine broertje van de hierboven beschreven blauwe bak is kleiner en compacter, dus makkelijker te plaatsen dan de blauwe bak. Door zijn kleinere formaat zou hij echter ook eerder om kunnen vallen. Er wordt gebruikgemaakt van een tablet, waardoor vocht wordt opgenomen. Dit tablet is makkelijk te verwisselen. Gebruik ook hiervoor handschoenen om te voorkomen dat je handen vet worden. Deze vochtvreter doet zijn werk snel, maar is kleiner van stuk, dus moet ook vaak worden vervangen. Bij (heel vochtige) auto's dus misschien niet heel handig, vanwege de kleine omvang en het risico van omvallen.
De Pingi i-Dry
Deze vochtvreter plaats je in de auto en sluit je met de meegeleverde stekker aan op een stroombron om hem te kunnen drogen. De i-Dry is daarom dus herbruikbaar en bevat tevens een indicator om aan te geven wanneer hij verzadigd is en geen vocht meer opneemt. Deze auto ontvochtiger is in verschillende formaten verkrijgbaar. Volgens enkele gebruikerservaringen duurt het drogen lang en gaat ook het ontvochtigen in de auto niet heel snel.
Elro met elektrische ventilator
Deze vochtvreter moet op 230 volt stroom worden aangesloten en kan dus alleen in de buurt van een stroombron worden gebruikt. De ervaring is dat de luchtvochtigheid met dit apparaatje daalt, maar dat het wel lang duurt. De Elro heeft een ventilator die bijna geen geluid maakt. Er wordt vochtige lucht aangetrokken en warme lucht uitgeblazen. Zodra het waterreservoir vol is, zal deze vochtvreter automatisch uitschakelen. Het apparaat lekt niet, maar moet wel geregeld geleegd worden.
Ouderwetse ventilatorkachel
Mocht je in het bezit zijn van een ventilatorkachel, dan kun je daarmee proberen de luchtvochtigheid te doen dalen. Ook voor deze methode heb je normale stroom nodig. Het kost veel tijd en elektriciteit om hiermee het vochtgehalte omlaag te brengen, maar het werkt uiteindelijk wel. Deze manier is overigens niet geschikt om onderweg te gebruiken, omdat je stroom nodig hebt en omdat het apparaat tijdens het gebruik heet kan worden. Er wordt geen vocht uit de lucht gefilterd, maar de lucht wordt verwarmd. Het is daarom noodzakelijk om de ramen op een kiertje te hebben staan, zodat de vochtige lucht naar buiten kan. Plaats de ventilatorkachel niet te dicht tegen andere voorwerpen aan, omdat hij heet kan worden. De kachel moet op een stabiele plek in de auto staan en de warme lucht dient zich goed te kunnen verplaatsen.