Home Auto styling Racegaas

Racegaas: voor een strakke en sportieve look

Racegaas is een vinding uit de rallysport en is oorspronkelijk bedoeld om de radiateur te beschermen tegen opspattende steentjes en ander vuil. Tegenwoordig zie je ook veel auto's op de openbare weg rondrijden met racegaas in de voor- of achterbumper, de grille, de spoiler en/of de sideskirts. Deze automobilisten gaan toch vooral voor de looks: racegaas geeft een gave, sportieve uitstraling.


Voordelen van racegaas

Naast bumper een grille zijn ook auto's met een front mount intercooler vaak uitgevoerd met racegaas. Evenals bij rallywagens is de primaire functie wederom bescherming, alleen dan nu van de intercooler. Het geeft ook een erg vette look. Bonus: je kunt eventueel een logo aanbrengen op het gaas voor een nog strakkere uitstraling van je bolide. De mogelijkheden van racegaas zijn eindeloos!

2 vormen 

Er zijn 2 vormen op de markt: ruitvorm racegaas en de honingraatvorm racegaas. Is het een beter dan de ander? Neen, het is puur een optisch verhaar. Vertellen we je verderop meer over.

racegaas front mount intercooler
Een front mount intercooler zonder racegaas: kwetsbaar...


Verschillende vormen

Racegaas vind je in verschillende patronen, waardoor je je auto altijd een unieke look kunt geven. Je kunt gaan voor een strak ruit- of honingraadmotief, maar er is ook racegaas op de markt met een zogenaamd 'round hole' patroon of 'race mash' patroon voor de echte rally look. 

Ben je bij nader inzien toch niet zo tevreden over de vorm die je hebt gekozen? Geen probleem! Racegaas is niet duur en relatief makkelijk te vervangen. 





Zilver of zwart?

Naast uit verschillende patronen kun je kiezen uit verschillende kleuren. Meest gebruikelijk zijn de kleuren aluminium/zilver en zwart. Ook zie je wel eens wit of blauw racegaas. Zwart racegaas heeft het voordeel dat het langer mooi blijft: je ziet vuil veel minder goed zitten. Zilveren en wit racegaas maken sneller een vuile indruk.


Universeel toepasbaar

Racegaas is universeel toepasbaar en relatief eenvoudig in het gebruik. Hierdoor is het een favoriet materiaal voor menig creatieve tuner. Een koud kunstje om de auto een sportieve uitstraling te geven die zeker indruk zal maken op de openbare weg! En zeg nou zelf, een bumper of grille voorzien van racegaas is toch een stuk fraaier dan een gapend zwart gat aan de voorkant van je wagen?


Hoe monteer je racegaas?

Het aanbrengen van het racegaas is, zoals gezegd, niet heel erg ingewikkeld, maar je moet er wel goed je aandacht bijhouden: pak je de zaak te onvoorzichtig aan, dan kun je vervelende schade aanbrengen aan bijvoorbeeld de lak van je auto. Het dunne en zachte aluminium of kunststof is gemakkelijk in de gewenste vorm te buigen, zodat je eenvoudig je eigen ontwerp kunt maken. Hieronder lees je enkele tips voor het aanbrengen van het gaas in de grille en de voorbumper. 


racegaas monteren
Racegaas komt oorspronkelijk uit de rallysport om de radiateur te beschermen tegen steentjes


Het aanbrengen van racegaas in de grille

Bij de meest gebruikelijke methode begin je met het op maat knippen van het racegaas. Zorg ervoor dat het gaas iets groter is dan de opening die je wilt gaan bekleden. Tik vervolgens met een hamer (liefst een kunststof hamer) het gaas om de randen van de opening. Kit nu het gaas rondom af met een flexibele spoilerlijm. Controleer goed of alles stevig vast zit. Laat het geheel goed drogen gedurende ongeveer een uur of drie. Eventueel kun je voor extra stevigheid zorgen door beugeltjes aan te brengen die het racegaas op zijn plaats houden. 


Tie wraps

Ook kun je ervoor kiezen het gaas met tie wraps vast te zetten in plaats van met kit. Hiervoor dien je eerst een aantal gaatjes aan te brengen aan de randen van de grille. In dit geval is het handig als je eerst de voorbumper eraf haalt. Let ook goed op de lak!


Racegaas bevestigen: L-beugeltjes

Een minder gebruikelijke methode om racegaas of stylinggaas te bevestigen maakt gebruik van zogenaamde L-beugeltjes, die je zelf uit polyester dient te vervaardigen en met kit moet bevestigen. Het grote voordeel van deze L-beugelmethode is dat je het gaas weer makkelijk kunt verwijderen. Handig voor als je bijvoorbeeld je bumper of grille laat overspuiten en je het gaas ongemoeid wilt laten. 
Meest robuuste methode voor het monteren van racegaas in de voorbumper is overigens de popnagel methode. Hiermee 'pop' je het gaas middels aluminium popnagels definitief aan de grille of bumper. Zie foto verder op!
racegaas ruitpatroon
Kunststof racegaas met ruit design


Stap 1

Altijd de eerste stap: het op maat maken van het gaas. Ook in dit geval dien je ervoor te zorgen dat het gaas iets overlapt ten opzichte van het te kleden oppervlak. 


Stap 2

De volgende stap is het vervaardigen van de L-beugeltjes. Hiervoor heb je het volgende nodig: materiaal om polyester te maken (glasvezelmatten), mallenwas, hars, een kwast, een aluminiumlat in L-vorm, een zaag, een stanleymes en schuurpapier.


Stap 3

Begin met het insmeren van de aluminiumlat met de mallenwas. Breng daarna met hars de glasvezelmatten aan. Let er goed op dat er geen luchtbellen in het glasvezel blijven zitten; dit kun je voorkomen door goed nat te werk te gaan en opkomende luchtbellen met de kwast weg te drukken. Voordat de hars volledig is uitgehard, dien je het overlappende gedeelte aan glasvezel weg te snijden met het stanleymes. Dit bespaart je een latere zaagklus.


Stap 4

Het polyester latje kun je van het aluminium trekken zodra deze is uitgehard. Nu is het zaak de buitenkant goed te schuren, hier zit namelijk nog een laagje mallenwas die er later voor zou kunnen zorgen dat de kit niet goed pakt. 


Stap 5

Zaag het polyester latje in stukjes zodat je meerdere L-beugeltjes krijgt. Maak zoveel beugeltjes als je denkt nodig te hebben om het racegaas afdoende te kunnen bevestigen. 


Stap 6

Gebruik ramenkit en een kitpistool om de beugeltjes rondom de openingen van de grille te plakken. Zorg voor genoeg bevestigingspunten voor het gaas: je wilt immers dat deze goed vast blijft zitten. Ook de ramenkit heeft een uithardtijd van ongeveer drie uur. Met behulp van schroeven kun je het racegaas nu gemakkelijk op de juiste plek monteren. 




Gaas in de voorbumper

Bovenstaande methoden kunnen ook worden toegepast worden voor het monteren van racegaas in de voorbumper. Anders dan bij de grille ontkom je er echter niet aan om de voorbumper los te halen voor een optimaal resultaat - en om schade te voorkomen. (Echter, ook voor de grille is dit, om dezelfde redenen, van harte aan te raden. Het is even rommelen, maar uiteindelijk krijg je zo het beste resultaat!)
Racegaas grille
Ziet er 10x beter dan het Citroen logo in het midden!


Kunststof en spijkers

Een uitstekende methode om racegaas aan te brengen in de voorbumper kent twee nieuwe ingrediënten: twee stroken kunststof en spijkers. 
"Racegaas aanbrengen? Denk aan de lak!"

racegaas monteren auto
Racegaas monteren op de auto kun je prima zelf doen!


Montage

Sla om de 2 à 3 centimeter een spijker in de strook en plaats deze achter in de voorbumper. De kant van het latje waar de koppen van de spijkers zitten dien je vervolgens vast te lijmen aan de bumper. Het gaas leg je over de spijkerpunten en dek je toe met de tweede strook kunststof, die je door de spijkerpunten heen tikt. Nu buig je de punten om, zodat het racegaas goed vast zit. Deze methode heeft twee voordelen: je hebt geen last van boorgaten en van lijm die kan losraken! 

racegaas in grille bevestigen
Racegaas in grille bevestigen? Popnagels zijn ideaal. Muurvast!

Meest gestelde racegaas / rallygaas vragen

Wat is racegaas?
Racegaas of rallygaas is fijnmazig gaas dat oorspronkelijk bedoeld is voor op auto's in de racerij. Het wordt in de voorbumper van de auto gemonteerd. Hier check je hoe dat eruit ziet.


Waarom racegaas op je auto?
Racegaas voorkomt dat opspringende steentjes of ander materiaal tegen de radiateur of intercooler aanvliegt. Hiermee worden potentiële motorkoelingproblemen voorkomen. Zie voorbeelden op deze pagina.


Welke vormen van racegaas zijn er?
Meest voorkomende vorm is de ruit-vorm en de honingraat-vorm. Hoet dat eruit ziet? Bekijk 't op onze pagina.


Welke kleur heeft racegaas?
Dat kan variëren, vaak is het standaard zwart of zilver (RVS-look). Indient gewenst kun je het gaas zelf van een kleur naar keuze (laten) spuiten. Zie onze pagina voor wat ideeën.


Hoe monteer je racegaas?
Dat is afhankelijk van de bevestigingsmogelijkheden. Meest duurzame is via schroeven of bijvoorbeeld popnagels. Speciale kit of lijm kan ook. Check hier ons complete stappenplan.


Wanneer racegaas monteren? 
Als je aan autosport gaat doet is het een must have. Het kan een hoop ellende voorkomen. Het kan ook op staatauto's gemonteerd worden. Daar heeft het voornamelijk een stylingfunctie.

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Ramen tinten
Ramen tinten - overzicht van raamfolie en tintfolie mogelijkheden
Carbonfolie/looks
Carbon look auto interieur - dashboard, autospiegels een carbon-desgin geven
Stickers/emblemen
Autostickers - overzicht van raamstickers en autostickers
Claxon en luchthoorn
Claxon upgrade? Een luchthoorn iets voor je?
Auto spiegels
Auto spiegels - overzicht van auto spiegels en sportspiegels
Meer
Alle Auto styling artikelen lees je hier

Ook leuk
Carbonfolie/looks Auto interieur een carbon look geven
Motorkap gasveren Gasveren op je motorkap; praktisch en stijlvol
Dakantenne auto Dakantenne - goede ontvangst en goede sier
Dakspoiler Een dakspoiler voor een sportievere look!
Cupwings Cupwings geven je voorbumper een raceauto uiterlijk

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl