Droogijs reinigen auto: de auto wordt écht brandschoon
Je auto, en dan met name een oldtimer pak je met satijnen handschoentjes aan. Die tectyllaag moet van de auto af, maar hoe doe je dat zonder schade aan te brengen aan de lak? En de onderdelen die niet nat mogen worden, de dynamo's bijvoorbeeld: hoe krijg je die goed schoon? In dit artikel lees je alles over droogijs reinigen. Met deze reinigingsmethode behaal je een verbluffend resultaat zonder je auto schade te bezorgen.
Vervuilde onderdelen
Droogijs reinigen, of droogijsstralen, is niet alleen interessant voor de eigenaar van een klassieker. Ook voor kwetsbare en moeilijke te bereiken onderdelen van de gewone personenauto is de koudijstechniek bijzonder geschikt.
Denk bijvoorbeeld aan het motorblok en de carburateur. Het schoonmaken van deze onderdelen is een arbeidsintensieve en tijdrovende klus en levert vrijwel nooit een bevredigend resultaat op: daar zijn bepaalde delen domweg te onbereikbaar voor.
Met 't reinigen van de auto met droogijs bedoelen we niet dit natuurlijk ;-)
Alles bereikbaar
Met droogijs reinigen krijg je echter ook het lastige motorblok en de kwetsbare carburateur in een handomdraai brandschoon zonder beschadigingen aan het oppervlak aan te brengen. Zo blijft er bijvoorbeeld in de carburateur geen grit achter dat voor problemen zou kunnen zorgen. In de motorruimte vinden we ook enkele onderdelen die niet nat mogen worden. De dynamo's bijvoorbeeld, en de startmotoren. Maar ook andere elektrische onderdelen van de motor als de verdeler, de bobine en de ecu's.
Afplakken? Hoeft niet meer!
Normaliter zou je die voor het schoonmaken van het motorblok goed moeten afplakken, maar bij droogijs reinigen is dit niet nodig. Alles blijft namelijk droog. Alleen de radiatorlamellen mogen niet direct geraakt worden.
Bekleding
Ook bekleding is met droogijs reinigen perfect schoon te krijgen. Zeker handig als je originele, onvervangbare bekleding in je auto hebt die wel een schoonmaakbeurt kan gebruiken. Alleen lederen bekleding kan beter op een andere manier worden aangepakt. De kans op beschadigingen is in dit geval een stuk groter.
Droogijs
Droogijs reinigen heeft dus vele toepassingen, zowel binnen als buiten de autowereld. Zo wordt droogijs reinigen bijvoorbeeld ook gebruikt voor het schoonspuiten van gevels en het verwijderen van kauwgom van het trottoir. Maar wat is droogijs nu precies? De naam zegt het in feite al: droogijs is ijs dat geen vloeistof wordt als het smelt, maar dat meteen overgaat in gas. Om het preciezer te zeggen: het is onder hoge druk samengeperste koolzuur dat bestaat uit kleine ijskorreltjes van -80 °C. Je kunt die korreltjes een beetje vergelijken met hagelkorrels, alleen velen en velen malen kouder.
Droogijs reinigen: hoe werkt het?
Met droogijsstralen wordt zelfs zeer hardnekkig vuil in drie snel opeenvolgende stappen grondig en volledig schadevrijverwijderd. Hieronder een korte uitleg van hoe het proces van droogijs reinigen in zijn werk gaat:
1. De droogijskorrels botsten met een snelheid van meer dan 150 m/s tegen het te reinigen oppervlak. Door de enorme impact wordt het vuil losgeslagen.
2. De abrupte afkoeling van het vervuilde oppervlak veroorzaakt een soort 'koude-shock' of thermoshock die ervoor zorgt dat de verontreiniging hard en bros wordt en kleine scheurtjes begint te vertonen.
3. Tot slot dringen de koolzuurkorrels door tot de in het vuil ontstane scheurtjes waar ze als gevolg van het temperatuurverschil met de omgeving sublimeren, dat wil zeggen: ze verdampen zo snel dat ze in feite exploderen. Het volume van een droogijskorrel wordt namelijk 400 tot 700 keer groter wanneer hij in gas overgaat. Door de ontelbare 'mini-explosies' die zodoende plaatsvinden wordt het vuil als het ware van het oppervlak van het te reinigen materiaal weggeblazen. De voordelen: veilig, droog en schoon.
De voordelen
Het droogijs reinigen van de auto heeft enkele significante voordelen ten opzichte van meer traditionele manieren van autoreiniging. Een paar van deze voordelen werden al aangestipt in wat voorafging, maar voor de volledigheid zullen we de belangrijkste hier nog eens op een rijtje zetten.
Veilig schoonmaken
Droogijs reinigen is veilig. Er is geen sprake van een schurende werking zoals wel het geval is bij het stralen met grit of
glasparel. Omdat de droogijskorrels te zacht zijn om dit effect te hebben, wordt er geen schade toegebracht aan het te reinigen oppervlak. Droogijs reinigen is... droog. Een open deur, maar inderdaad een groot voordeel van deze methode, zoals hierboven reeds is opgemerkt. Het zorgt ervoor dat de koudijstechniek uitermate geschikt is voor het schoonmaken van auto-onderdelen die niet nat mogen worden.
Karcher levert mobiele units.
En zitten maar!
En een gereinigde stoel is bijvoorbeeld meteen weer klaar voor gebruik: hij hoeft niet meer te drogen. Droogijs reinigen is schoon en milieuvriendelijk. Na het reinigen met de droogijsspuit blijft er geen residu achter, zoals grit of iets dergelijks. Het losgeblazen vuil is droog en kan gewoon worden opgeveegd of opgezogen. Bovendien draagt de CO2 die tijdens het proces vrijkomt niet bij aan het broeikaseffect. Het wordt immers eerst uit de lucht gehaald om tot ijs te maken, en na het droogijs reinigen wordt het weer in de lucht opgenomen.
Het verwijderen van oude tectyllagen
Droogijsstralen bespaart de liefhebber en restaurateur van met name oldtimers een hoop tijd. Het is niet langer nodig dagenlang te krabben om oude, vuile tectyllagen te verwijderen. De kans dat je tijdens je ijverige inspanningen lelijke krassen veroorzaakt is daarbij ook nog eens hartstikke groot.
"Het is eigenlijk zeer vreemd dat de droogijs-techniek nog niet veel bekender is, resultaten zijn subliem en kostentechnisch valt het reuze mee."
Een professional verwijdert de vervelende lagen met behulp van droogijs reinigen binnen een paar minuten en tegen een zeer aanvaardbare prijs. Een bedrag bovendien dat je dagen vol frustratie bespaart. En belangrijker nog: je schitterende bolide loopt geen krassen op! Waar wacht je nog op?!