Steenslag
Steenslag: aartsvijand van de autobezitter die zuinig is op zijn autolak en er alles aan doet om deze te laten glimmen als een spiegeltje. Poetsen, waslaag aanbrengen, waxen... je bent er druk mee. Als een paar kleine steentjes je laklaag beschadigen dan is dat flink balen!
Steenslag is vaak niet alleen visueel gezien een smet op je mooie lak. Steenslag kan ook nog eens behoorlijk schadelijk zijn voor je plaatwerk of ruiten. Met als resultaat: roestvorming of een ster in je ruit. Een klassiek voorbeeld van steenslagschade zie je hier. Vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken. Het voorkomen van steenslag is lastig te voorkomen, maar je kunt wel de kans flink verkleinen via onze tips!
Hoe ontstaat steenslag?
Steenslag ontstaat wanneer er, door het rijdende verkeer, losse stukjes asfalt opspringen. Vooral na een flinke vorstperiode is het asfalt soms erg bros en liggen er losse steentjes op de weg. Ook op pas geasfalteerde wegen liggen vaak losse steentjes.
Daarnaast rijden veel automobilisten in de lente te lang door op winterbanden. Deze banden hebben een breed profiel. De steentjes komen vast te zitten in de groeven en worden vervolgens gelanceerd... naar de wagen die erachter rijdt. Ouch!
Steenslag reparatie
Meteen de steenslag verwijderen is altijd het allerbeste. Veel autobezitters blijven rustig een poos rondrijden met een beschadigde laklaag, omdat ze geen tijd of geld hebben voor een steenslag reparatie. Het is van belang in te zien dat verwaarloosde steenslag langzaam maar zeker de waarde van je wagen omlaag haalt. Steenslag gaat soms verder dan oppervlakkige lakschade en kan beschadigingen veroorzaken die dieper gaan dan de laklaag. Als het plaatwerk is aangetast, dan kan dit gaan roesten. Dat wil je in geen geval! Schade? Regel op korte termijn een steenslag reparatie.
Lakstift
Steenslag verwijderen doe je gewoon lekker zelf. Met een lakstift is dit erg eenvoudig, zelfs als je twee linkerhanden hebt. Een lakstift is geschikt om oppervlakkige steenslagschade of kleinere krasjes, waar nog geen roest onder zit, netjes weg te werken. De lak houdt ongeveer 15 wasbeurten en is dus een handig oplapmiddel, maar geen permanente oplossing.
Lakspray
Heb je te maken met diepe steenslag en flinke schade tot in het plaatwerk, dan kies je voor een lakspray. Handig: de lakspray is tegenwoordig verkrijgbaar als handige 4-in-1-lak. Hierdoor is het niet nodig om eerst te schuren en een grondlaag aan te brengen. Prettig dat je steenslag zelf gemakkelijk kunt wegwerken, maar voorkomen is natuurlijk handiger, beter én goedkoper dan steenslag verwijderen. Hoe kun je steenslag voorkomen?
Afstand houden
Ten eerste is het verstandig om niet te dicht op je voorganger te rijden. Houd afstand, dan kun je voorkomen dat de steentjes die de wagen voor je opwerpt, op jouw auto terechtkomen. Verder kun je, in verband met opspringende steentjes, het rijden achter een vrachtwagen beter vermijden en is het oppassen geblazen als je op een pas geasfalteerde weg rijdt. Wat gebeurt er als je steenslagschade niet behandelt? Simpel, de beschermlaag van de lak is weg en vocht zal op den duur in het plaatwerk vreten. Gevolg: roest en narigheid!
Steenslag preventie
Hoeveel afstand je ook houdt, steenslag is nooit helemaal te vermijden. Een eenmalige investering kan voorkomen dat je voortdurend de schade aan je lak moet (laten) herstellen. Constant de schade van steenslag verwijderen kan een tijdrovende en/of dure klus zijn! Gelukkig zijn er een aantal handige hulpmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat je lak beschermd is tegen steenslag. Natuurlijk bescherm je je wagen zo ook tegen insectenresten, teer en krasjes.
Politierapport
Onderneem je toch een poging de kosten te verhalen op de wegbeheerder, dan moet je zo veel mogelijk bewijs zien te verzamelen, wat niet eenvoudig is. Foto's van de auto en de situatie gaan nog, maar of de politie een rapport voor je opstelt is nog maar de vraag en ook getuigenverklaringen kunnen een probleem opleveren. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de kwaliteitseisen van het asfalt per weg verschillen. Zo gelden er andere voorwaarden voor een B-weg dan een rijksweg. Er zijn in Nederland vier wegbeheerders die je aansprakelijk kunt stellen, al naar gelang op welk type weg je reed. De rijkswegen vallen weer onder een andere wegbeheerder dan bijvoorbeeld de provinciale wegen. Zoek op www.rijkswaterstaat.nl naar 'wegbeheerders kaart' en je vindt per weg de contactinformatie. En het Waarborgfonds Motor- verkeer dan? Helaas kun je met steenslag niet bij hen terecht, omdat zij alleen schades behandelen die zijn veroorzaakt door andere (onbekende) weggebruikers.
Steenslagfolie
Steenslagfolie is een dun laagje film die je onderliggende lak beschermt. De folie zorgt ervoor dat je lak jarenlang onaangetast blijft. Geen schade door steenslag, geen teer of vogelpoep die in je lak bijt... ideaal! Het aanbrengen van steenslagfolie is een professionele klus die je uitbesteedt aan een vakman. De folie kan onder meer aangebracht worden op de motorkap, voorbumpers, buitenspiegelbehuizingen, instaplijsten, stootstrips, spatbordranden en de kofferbakrand. Zin in een ander kleurtje? Neem een mooie designfolie, dan hoef je niet te spuiten.
Ook als je steenslagfolie op je auto hebt laten aanbrengen, kun je je wagen gewoon met de hand wassen, door de wasstraat rijden of in de was zetten. Folie verwijderen? Dat kan simpel zonder je lak te beschadigen. Verwarm met een föhn een hoekje van de folie. Je hebt nu een 'beginnetje' en kunt de rest van de folie gemakkelijk loshalen.