Waarom een autokluis?
De belangrijkste reden om een autokluis aan te schaffen, is natuurlijk het waarborgen van de veiligheid van waardevolle spullen. Toegegeven, een auto stelen wordt de hedendaagse dief steeds moeilijker gemaakt door allerlei slimme technische ontwikkelingen. Toch is het nog steeds eenvoudig om een autoruit in te tikken en waardevolle spullen mee te graaien. Het enige wat een dief daarvoor nodig heeft is ten slotte een hamer, een steen of...noem het maar op. De eerste les is: laat nooit waardevolle spullen in het zicht liggen. Het zijn vooral de gelegenheidsdieven die er met je bezittingen vandoor gaan.
15 seconden is genoeg!
Want zeg nou zelf, als er waardevolle artikelen pontificaal in het blikveld van een dief liggen, is het gewoon te gemakkelijk om het niet mee te nemen. Iemand met slechte bedoelingen kijkt door het raam en ziet op de passagiersstoel een tas of ander voorwerp van waarde liggen. Dan heeft deze persoon binnen 15 seconden je ruit aan diggelen geslagen en je spullen weg gegraaid. Laat daarnaast nooit contant geld, telefoonladers of andere zaken van waarde in de middenconsole liggen.
Oh, en laat hier geen misverstanden over bestaan: je dashboardkastje is geen kluis. Want ook al draai je het kastje op slot, een dief heeft hem binnen een paar seconden open gebroken. Een autokluis blijft de beste oplossing voor het veilig bewaren van je waardevolle spullen. In deze tekst zullen we een tweetal kluizen met elkaar vergelijken. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje en vertellen je welke voertuigen in aanmerking komen voor een kluis. Leg ze overigens ook nooit op de achterbank (of voorstoelen) onder een deken of jas. Er kan dan onbedoeld toch een hengsel van een tas of iets dergelijks onder de deken of jas uitsteken. Ook daardoor kan iemand veel te gemakkelijk op slechte ideeën worden gebracht.
Globaal gezien zijn er 2 soorten autokluisjes. Welk type voor jou het beste werkt, hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke wensen en eisen. Hieronder zullen we per soort enkele voor- en nadelen uiteenzetten, zodat jij vervolgens een weloverwogen keuze kunt maken. We beginnen met de kleinste variant. Dit autokluisje is bijzonder handzaam en kan vanwege zijn formaat op meerdere plekken in de auto gemonteerd worden. De grotere autokluis heeft die specifieke voordelen niet, maar heeft uiteraard wel andere voordelen. De grotere van de twee kan in de meeste auto's maar op één plek worden verankerd: de kofferbak. Hieronder volgen de voor- en nadelen van beide varianten autokluizen op een rijtje.
Voordelen kleine autokluis (met slede)
De kleine autokluis bestaat uit een kluis met slede. Het kleinere formaat van deze kluis geeft hem een paar voordelen die de grotere autosafe niet kent. Omdat hij klein en compact is, kun je hem gemakkelijk uit de auto halen en meenemen. Zo heb je snel je waardevolle spullen bij de hand, mocht je ze toch bij je willen houden.
Nog een voordeel van de compacte kluis is dat je hem op diverse plekken in de auto kunt monteren. Zo kun je hem bijvoorbeeld onder een van de stoelen of in de kofferbak plaatsen. Een derde voordeel is het feit dat je geen gedoe hebt met cijfercodes, omdat er een sleuteltje met de kluis wordt meegeleverd. In een handomdraai heb je hem (met het meegeleverde sleuteltje) dus open.
De kleine kluis is trouwens voorzien van een polsbandje, waardoor het meenemen uit de auto een stuk veiliger wordt. Wil jij de kleine autokluis monteren? De afmetingen van dit model zijn: 22,5 cm x 16,5 cm x 8,5 cm (LxBxH). Er worden 2 sleutels meegeleverd.
Nadelen
Enkele nadelen zijn dat de kleinere autosafe vanwege zijn relatief kleine formaat minder geschikt is voor grote voorwerpen. Bovendien kun je deze kluis niet verankeren. Dit zou kunnen betekenen dat niet alleen jij, maar ook mensen met kwaad in de zin het kluisje uit de auto zouden kunnen halen. Als je hem echter in de kofferbak geplaatst hebt, zullen ze eerst veel moeite moeten doen om hem te vinden, omdat hij uit het zicht geplaatst is.
Voordelen grote autokluis (verankerd)
De grote autokluis heeft uiteraard ook enkele voor- en nadelen (onder andere ten opzichte van zijn kleinere tegenhanger). We beginnen wederom met de voordelen. Het feit dat deze safe een flink stuk groter is, betekent om te beginnen dat je er grotere voorwerpen in kunt bewaren. Bovendien is de kluis gemakkelijk te bereiken, als hij in de kofferbak is gemonteerd.
Net als bij de kleine kluis wordt ook de grote kluis geleverd met een slot met sleutel, zodat je niet hoef te hannesen met een cijfercode. Tot slot een heel belangrijk voordeel: de grote autosafe wordt in de auto verankerd. Dit betekent dat een dief hem niet mee kan nemen, of dat hij zo veel moeite moet doen dat hij niet genoeg tijd heeft en het opgeeft voordat het hem lukt iets te stelen. De afmetingen van de grote autokluis zijn: 34 cm x24 cm x 9 cm (LxBxH). Er worden 3 sleutels met de kluis meegeleverd.
Een van de nadelen is dat je de kluis niet eventjes mee kunt nemen, zoals bij de kleinere versie wel het geval is. Een eerder genoemd bijkomend voordeel hiervan is echter: jij kunt hem niet meenemen, maar een dief dus ook niet! Nadeel nummer twee is dat je de grote autosafe vrijwel alleen in de kofferbak kunt monteren.
Autokluis inbouwen
Het kleine kluisje is heel eenvoudig en snel te monteren door middel van een paar schroeven. Let op: als we het hebben over het monteren van het kleine kluisje, dan hebben we het over de montage van de slede. Het kleine autokluisje zelf kan niet verankerd worden. Je kunt hem namelijk in en uit de slede schuiven. De bedoeling van de slede is de autosafe op zijn plek te houden.
De populairste plek voor de kleine autokluis is onder de stoel van de bijrijder of de bestuurder. Zo blijft hij uit het zicht van eventuele passanten en op die manier maak je geen slapende honden wakker. Realiseer je echter wel dat, mocht er voor een inbreker een aanleiding zijn om in je auto in te breken, de stoelen een van de eerste plekken zijn waar hij zal kijken. Onder de stoel is dus niet de beste locatie voor het plaatsen van de autokluis. Ook wat betreft de bereikbaarheid voor jezelf: onder een stoel moet je aardig je best doen om de kluis in of uit de slede te schuiven. Een betere plek is in de kofferbak. Maar, waar je hem ook plaatst, feit blijft dat de kleine kluis sowieso extra bescherming biedt tegen diefstal.
Heb je er wel eens bij stilgestaan wat de nasleep van een auto-inbraak kan zijn? Ten eerste ben je natuurlijk je waardevolle spullen kwijt. Maar dat niet alleen. Afhankelijk van de wijze waarop je verzekerd bent, heb je namelijk ook nog te maken met de herstelkosten van de inbraaksporen. De kosten voor het vervangen of repareren van een geforceerde autodeur of van een ingeslagen autoruit kunnen ontzettend hoog oplopen. Plus, in het geval van een ingeslagen ruit zul je na die tijd nog regelmatig kleine stukjes glas in je auto kunnen aantreffen.
Overtreffende trap
In het ergste geval heeft de dief ook nog je huissleutels te pakken. Dan
kun je bovenop de kosten voor de auto en het vervangen van je waardevolle
spullen ook nog geld neertellen om de sloten op je huisdeuren te vervangen. Als
je telefoon, je rijbewijs of je paspoort tot de gestolen voorwerpen behoren,
moet je je telefoon blokkeren, je rijbewijs en paspoort als gestolen opgeven en
alles opnieuw aanschaffen. Realiseer je ook dat je de auto enkele dagen kwijt
bent voor eventuele herstelwerkzaamheden. Dit zijn allemaal zeer vervelende
extra gevolgen van een auto-inbraak.