Bandenzwart: maak je autobanden weer als nieuw!
De meeste autofanaten zijn bekend met bandenzwart: het product waarmee je je banden een nieuwe uitstraling geeft, terwijl het er tegelijkertijd voor zorgt dat je banden veel langer meegaan. In dit artikel lees je meer over het hoe en wat van bandenzwart en vind je een stappenplan voor het aanbrengen van het product, dat je niet alleen gebruikt om je auto er mooier uit te laten zien, maar ook omdat bandenzwart je banden beschermt.
Bandenzwart: de 3 voordelen
Bandenzwart gebruik je niet alleen voor cosmetische doeleinden. Ja, het is waar dat door het gebruik van bandenspray het rubber van je autobanden er weer als nieuw uit komt te zien, maar dat is niet de enige reden om het te gebruiken. Je banden zwart maken doe je ook omdat je daarmee een beschermend laagje aanbrengt op je banden, zodat het rubber langer meegaat.
Natuurlijk is het daarvoor van belang dat je een bandenspray of bandenglans gebruikt die voorzien is van onder andere UV-bescherming. Wat je mag verwachten qua resultaat? Wonderen! Op deze pagina leggen we je duidelijk het 'hoe en waarom' via een compleet stappenplan. Bandenzwart kopen doe je snel en simpel in onze webshop. Have fun!
Als nieuw! als iets leuk werk is...Je banden weer écht zwart maken.
Het schoonmaken van banden
Dit lijkt misschien eenvoudig, maar er is een speciale manier waarop je te werk moet gaan. De meeste mensen denken dat het volstaat om de banden met een spons een vlugge wasbeurt te geven of dat het genoeg is om er met de tuinslang overheen te gaan, maar dat is niet zo. Je moet ervoor zorgen dat het vuil van de volledige band en velg en al het aanwezige remstof helemaal zijn verwijderd. Dan pas heb je je werk goed gedaan. We geven je tips om je te helpen je banden volledig schoon te maken en ze in topstaat te brengen.
Bescherming van je autobanden
Er zijn twee hoofdfactoren die het rubber van je auto aantasten en uiteindelijk kapot zullen maken, tenzij je je banden met de juiste bandenzwart beschermt. Deze factoren zijn UV-licht en ozon, die de koolwaterstof in het rubber aantasten en ervoor zorgen dat je banden hun elasticiteit verliezen, zodat ze tijdens het rijden zullen scheuren. Daarom is het belangrijk dat je een bandenspray kiest die je banden tegen UV-straling, ozon en andere elementen beschermt. Het schoonmaken van je autobanden komt neer op het vuil- en stofvrij maken van het rubber en de velgen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je regelmatig een beschermend laagje over het rubber aanbrengt. Dan gaan je banden zo lang mogelijk mee.
bandenzwart voor en na: 'wet look' stijl.
Wet look of matte afwerking?
Het is handig om vooraf te bedenken wat voor 'look' je met de bandenspray of het bandenzwart wilt creëren. Wil je een glimmende, glanzende 'wet look' of wil je juist een matte afwerking? Heb je liever geen wet look, zorg er dan voor dat je niet te veel bandenspray gebruikt. Als je het product te dik aanbrengt kan dit namelijk in je nadeel werken. Met een kleinere hoeveelheid die je gelijkmatig over de banden verdeelt, voorkom je een wet look, maar creëer je een 'nieuwe band' look.
Gebruik je bandenspray of bandenzwart uit een flesje, let er ook dan op dat je niet te veel van het product gebruikt. Tijdens het rijden kan het teveel aan bandenzwart namelijk op je autolak spetteren en het is een enorme klus om dat er weer af te krijgen, omdat het spul nogal vettig is.
Hoe lang blijft het zitten?!
Wellicht vraag je je af hoe lang de banden zwart blijven. Dit hangt van enkele factoren af. Zo zou het kunnen zijn dat je in de zomer bijvoorbeeld wel 500 kilometer kunt rijden voor dat het zwart vervaagt en in de winter maar 50 kilometer voordat je de banden weer opnieuw onder handen moet nemen. Natuurlijk spelen het aantal kilometers dat je rijdt, het type wegdek en de weersomstandigheden allemaal een rol. Daarnaast is ook je rijstijl, of remstijl zo je wilt, een factor die meespeelt. Rem je vaak en hard, dan is de kans dat er remstof op je banden terechtkomt groter.
2 werkwijzen
Kort gezegd zijn er twee manieren om je banden zwart te maken. Het voordeel van de snelle manier, waarbij je het product direct op de band aanbrengt zonder dat je deze eerst schoonmaakt, is dat het klusje zo geklaard is. Het nadeel van deze manier is echter dat je banden minder lang zwart blijven. De gedegen manier om je banden zwart te maken is wat uitgebreider. Hiervoor moet je bepaalde stappen doorlopen. Je bent wat langer bezig, maar het resultaat is duurzamere zwarte banden.
Bandenzwart in fles: nog steeds erg in trek
Het 5 stappenplan
Stap 1: Zorg ervoor dat alle producten aanwezig zijn
Een kwast, sponsje, het product om de banden te reinigen en zwart te maken en soms een tandenborstel. Maak je banden schoon vóórdat je je auto gaat wassen en drogen. Op die manier komt het vuil van de banden namelijk niet op je pas gewassen auto terecht. Na het wassen van de rest van de auto kun je met de banden aan de slag gaan. Verzamel daarvoor eerst alle benodigdheden en lees de instructies op het schoonmaakproduct. Tip: behandel de banden en velgen in dezelfde sessie. Gebruik voor de velgen een speciale velgenreiniger. In de praktijk zullen de velgen vaker schoongemaakt worden dan de banden. Maak je de banden wel schoon, doe dit dan op de gedegen manier.
Stap 2: Wassen
Spuit de banden eerst goed schoon. Op schone banden blijft het bandenzwart veel langer zitten. Voor een duurzaam en langdurig resultaat is het belangrijk om je banden goed vetvrij te maken. Dit kun je doen met een emmer water met autowasmiddel en een sponsje en/of tandenborstel om het hardnekkige vuil te verwijderen. Je mag hierbij best wat druk uitoefenen. Spoel de banden tot slot grondig af. Tip: je kunt de banden met een hogedrukreiniger schoonmaken. Let op: gebruik een fan spray (ventilatorsproeier) op zo'n 20 cm afstand van de band en blijf tijdens het sproeien bewegen. Zorg dat de straal niet te hard is en niet te lang op één plek blijft om de band niet te beschadigen. Vermijd daarnaast de overgang tussen band en velg. Droog de band goed voordat je de bandenspray aanbrengt.
doffe en vervuilde band. Oorzaak nr 1? Remstof!
Stap 3: Aanbrengen
Lees altijd de instructies op de verpakking. Sommige producten moet je aanbrengen met een zachte doek, andere moet je aanbrengen door ze op de banden te spuiten. Let er hierbij op dat je zorgt dat het product alleen op het rubber terechtkomt, want het is moeilijk van je lak te verwijderen.
Stap 4: Inwrijven
Gebruik bijvoorbeeld de gladde kant van een schuursponsje om het bandenzwart in het rubber te wrijven. Er zijn ook applicators verkrijgbaar, maar die kosten vaak al € 10, terwijl je voor vijftig cent 10 schuursponsjes kunt kopen. Het is ook mogelijk om de bandenglans met een kwastje aan te brengen. Tip: als je dat doet, voorkom dan dat het metaal van het kwastje tegen je velgen of autolak komt. Je kunt eventueel wat tape om het metaal van het kwastje heen doen. Laat de band na het inwrijven even drogen.
Stap 5: Afnemen
Maak de band droog met een badstof- of microvezeldoek. Droog de hele band en het volledige wiel. Als je dit niet doet, heb je kans dat een deel van het bandenzwart oplost en zijn werk niet kan doen. Het overschot aan bandenspray moet je verwijderen, want anders komt het tijdens het rijden op je auto terecht.
Resultaat is een glimmende band. Afhankelijk van rijgedrag en weersomstandigheden blijft deze look 2-3 maanden aanwezig.
Soorten bandenzwart
Er zijn diverse soorten bandenzwart op de markt met allemaal vrijwel dezelfde werking: ze maken schoon, beschermen en geven een mooie glans.
Ook als je geen glans wilt kun je het product gebruiken door het met mate aan te brengen. De duurdere producten zijn vaak ook voorzien van UV-bescherming, zodat vroegtijdig uitdrogen van het rubber wordt voorkomen. Wil je bandenzwart kopen, dan vind je hieronder 4 producten.
Bandenzwart
De traditionele bandenzwart in een fles of blik geeft het rubber een nieuw en zwart uiterlijk. Kan ook op rubberen vloermatten worden gebruikt. Tip: Gebruik bij het aanbrengen van bandenzwart (latex of plastic) handschoenen om te voorkomen dat je handen en nagels zwart worden.
Bandenglans in sprayfles
Werk zorgvuldig, houd de fles op ongeveer 15 cm afstand van de band en knijp niet te hard (anders spat het product op jezelf of je auto). Draai na het gebruik de sprayknop op slot.
Bandencleaner in een fles
Breng het product in een lijn van zo'n 5 cm op een sponsje of applicator aan en masseer dit in de band. Wil je een wet look? Herhaal de stappen dan met 15 minuten wachttijd ertussen. Hoe vaker je de stappen herhaalt, hoe sterker het effect is.
Bandencleaner in een spuitbus
Er zijn twee varianten: één met een verstuiver en één waar schuim uitkomt. Verstuiver: houd op 10 cm afstand van de band, anders vernevelt het product en komt het op je lak en velgen terecht. Schuim: breng aan op een spons, applicator of oude poetsdoek (liefst een microvezeldoek) en wrijf het daarmee op de band.
Variant met verstuiver? Denk om verneveling!
Finishing touch
Als de klus geklaard is en het bandenzwart is aangebracht, kun je met
bandenverf of een
bandenstift de letters van het bandenmerk accentueren. Dan zijn je banden pas echt af. Succes!
bandenverf of bandenstift iets voor jou?
Remstoffige bedoeling
Kun je voorkomen dat je banden vuil worden? Neen, dat is onmogelijk. Banden zijn gebruiksvoorwerpen...Je kunt natuurlijk wel enigszins rekening houden met potentiële 'vervuilers'. Denk aan zanderige wegen en modderplassen. Leuk om met kleine kinderen doorheen te rijden, maar funest voor de looks van je banden.
Herkenbaar?
Als dit er al zo uitziet op je banden dan kun je er vergif op innemen dat er op de banden ook een flinke laag remstof aanwezig is. Haal er voor de grap maar eens een oude natte spons of doek over de band heen...Dan zie je een enorm verschil.
Dus neem na het wassen van de auto ook eens je banden mee. Dit hoef je echt niet na elke wasbeurt te doen, een paar keer per jaar is voldoende.
Wacht tot dat de banden droog zijn en maak je banden weer zwart zoals ze ooit nieuw waren! Gefixed in 5 minuten en je kijkt maanden met een smile naar je fraaie velgen én banden!
Remstof is de grootste veroorzaker van doffe, vuile banden.
Naast uiterlijk heeft het -zeker in het begin- ook een beschermende werking: druppels glijden er zo vanaf.