Je autogarage doet zijn best op je auto, maar zelf kun je ook best wat autoklussen zelf!
Als je geluidjes of piepjes begint te horen kun je het beste direct uit voorzorg naar de garage gaan. Doorrijden gaat dan alleen maar meer geld kosten.
Auto onderdelen hoeven niet altijd direct vervangen te worden als deze stuk zijn. Vaak is reviseren net zo een goede oplossing, tegen lagere kosten.
Het niet op regelmatig laten uitvoeren van onderhoud kan grote financiele gevolgen hebben, maar ook ongelukken voorkomen.
Op slecht werkende remmen, of een te laag oliepeil moet je niet bezuinigen. Zorg er daarom voor dat je geen servicebeurten mist, op termijn worden de onderhoudsbeurten dan alleenmaar duurder...
Afhankelijk van hoe intensief (dagelijks?) je de auto gebruik is 1x per maand het olie peil controleren voldoende. Denk er op dat bij het controleren van de olie de auto op een vlak weggedeelte staat.
Het peilen doe je na een kleine 10 minuten nadat je met de auto gereden hebt. Dan heeft de olie genoeg tijd gehad om zjin weg te vinden naar de carter. Ideale olie peil is tussen de maximale en minimale aangegeven hoeveelheid. Hoe logisch. Deze waardes worden aangeven via kleine inkepingen in de peilstok.
Zelf redelijk handig op auto onderhoud gebied? Of je wil dit worden? Dan is een Haynes werkplaatsboek een must. Dit handboek kan je per merk en type auto bestellen. Echt alles wordt in detail besproken en voorzien van foto's & tekeningen. Door de prima stap-voor-stap uitleg kun je opeens een hoop onhoudhoud & service werk zelf doen!
Wil je een meer 'hands on' ervaring opdoen is een kun je een autotechniek cursus volgen. Hierin komen alle basis onderhoudswerkzaamheden aan bod. Typ 'autotechniek cursus' in het zoekvak en alles word je nog eens helder uitgelegd.
Bezuinig niet kleine beurten, regelmatig auto onderhoud voorkomt dat kleinigheidje (iets te weinig olie) uitmond in een vastloper van de automotor (geen olie meer). Als bewuste autorijder controleer je zelf af en toe de olie natuurlijk, je pakt de koelvloeistof en de ruitensproeier vloeistof ook even mee dan. Tijdens een kleine onderhoudsbeurt worden o.a. vloeistoffenpeil, staat van de remmen, verlichting de banden op voldoende profiel gecontroleerd.
De verplichte jaarlijkse (afh. van hoe oud je auto is) APK keuring laat je uitvoeren bij een APK keuringsstation. in 99% van de gevallen heeft je huidige garage het APK keuringschild op haar pand. Doel van deze terugkerende keuring is veilige en milieuvriendelijke auto's op de wegen te houden.
Tijdens het uitvoeren van de keuring wordt er enkel geconstateerd. Er worden geen herstelwerkzaamheden verricht, mits je dit van te voren afspreekt. Indien je auto voldoet aan de APK eisen voldoe je feitelijk aan 'minimale eisen'. Er zijn APK gekeurde auto's waar jij niet in durft te gaan rijden. De verantwoordelijkeid van de meest veilige auto (denk aan banden profiel) ligt bij jou als eigenaar! Enkele onderdelen van de keuring: remmen, Verlichting, banden, carrosserie en uitlaatgassen.
De APK is een momentopname, de volgende dag zou je auto afgekeurd kunnen worden. Stel je reed al met een licht verroeste uitlaat, je neemt een verkeersdrempel iets te hard, gevolg: achterdemper tikt lichttjes de verkeersdrempel. Je uitlaat is niet meer gasdicht en dus betekent dat een APK afkeuring.
Hier in is elke garagebedrijf vrij. Het varieert vaak tussen de € 35 - 50. Tip: probeer een APK te laten samenvallen met een onderhoudsbeurt, scheelt je weer een rit extra naar je garage!
Indien je auto is goed,- of afgekeurd ontvang je het keuringsrapport. Als je auto goedgekeurd is ben je wettelijk verplicht het keuringsrapport in de auto te hebben. Een Ijverige diender kan er om vragen. De keurmeester zal in geval van een auto afkeuring de afkeurpunten aangeven. Daarnaast worden adviespunten vermeld. Dit zijn geconstateerde tekortkomingen die vooralsnog niet erg genoeg zijn om de auto af te keuren. Als deze geconstateerd worden is het zaak deze op korte termijn te laten herstellen.
Bij een grote onderhoudsbeurt wordt je auto gecontroleerd via een uitgebreide controle punten lijst. Deze onderhouds check list bestaat uit een kleine 100 punten. Je kunt vrijwel bij elke autogarage terecht voor een grote beurt.
Echter voordeel van een grote servicebeurt bij een merkgarage is dat er bij zo een bedrijf specifieke autokennis aanwezig is. Je ontvangt altijd een onderhoudsrapport en checklist. Tip: bewaar deze bij je overige autodocumenten. Zo kun je altijd snel bij de onderhoudshistorie van je auto. Handig als je je bolide gaat verkopen.
Stem van te voren altijd af dat, als er een kostbaar onderdeel vervangen dient te worden, het bedrijf altijd eerst contact met je opneemt. Dan weet je waar je financieel staat, en voorkom je discussies achter af.
Als je op zeker wilt spelen ga je naar een garage die bij de BOVAG is aangesloten. Deze bedrijven bieden je garanties bij reparaties en o.a. aankoop van een occasion.