Home Poetsmateriaal Autospons

Wélke autospons gebruik je wanneer? Je leest ’t hier!

Of je nu een nieuwe of een tweedehands auto hebt, je wilt natuurlijk dat zowel het interieur als het exterieur zo lang mogelijk mooi blijft. Op deze pagina lees je meer over welke autospons je wanneer en hoe gebruik. Wat voor soorten sponzen zijn er? En waarom kun je bepaalde sponzen beter vermijden?




Welke autospons kopen?

Waarom de traditionele spons niet het beste is...Het grootste gedeelte van alle mensen zal gebruik maken van de 'ouderwetse' spons om de auto te wassen. In eerste instantie lijkt daar niets mis mee te zijn, totdat je de alternatieven eens bekijkt, deze alternatieven zijn er natuurlijk met een reden. Een reguliere autospons kan effectief je auto schoonmaken, maar tegelijkertijd is de kans groot dat je ongemerkt schade toebrengt aan de autolak. 
autowas spons
Waarom is deze spons zo goed?



Boenen = krassen!

Deze krasschade wordt is goed zichtbaar als je kijkt naar je lak in fel licht. Als je altijd met een spons gewerkt hebt en je wast je auto in een cirkelende beweging (zoals Mr. Myjaki in The Karate Kid Wax on Wax off) ga je geheid zgn. swirls zien. Maar hoe ontstaan deze cirkelvormige (lichte) lakschade eigenlijk? Het probleem is dat tijdens het autowassen ongemerkt (ook al spoel je regelmatig de spons uit) kleine vuildeeltjes, in maar ook óp de spons gaan zitten.

Swirls

Alhoewel elke autospons gaatjes heeft om water op te nemen en uit te spoelen is het grootste gedeelte van de oppervlakte van een spons glad. En dat betekent dat kleine vuildeeltjes tussen de spons en de autolak komen te zitten. Vervolgens ga jij flink boenen en dan creëer je dus de kenmerkende kras-cirkels.

swirls auto verwijderen
Dit wil je liever voorkomen...

'Piepend' geluid

Als je maar hard genoeg boent hoor je vanzelf dat de spons een 'piepend' geluid gaat maken. Je duwt de spons bijna door je auto heen dan. Voor de goede orde dit is niet okay! Het geluid wordt veroorzaakt door wrijving tussen de spons en de autolak en dat is nou net wat je niet wilt! Idealiter wil je dat een spons zich makkelijk over de autolak laat glijden, met zo min mogelijk wrijving. Een microvezel spons of microvezel washandschoen doet dit.


Nooit een keukenspons of schuurspons!

Om te beginnen moet er opgemerkt worden dat je het gebruik van een schuursponsje of een keukenspons te allen tijde moet vermijden. Als de groene kant van de spons, oftewel de schuurzijde, in aanraking komt met de lak van je auto, kan dit grote beschadigingen opleveren. Zelfs al komt er maar een heel klein deeltje van het schuurgedeelte van de spons in aanraking met de autolak, dan nog kan dit voor lelijke krassen zorgen. 

Het volledig herstellen van deze schade is vrijwel onmogelijk. In de meeste gevallen zul je het beschadigde deel over moeten (laten) spuiten en dat kan er toe leiden dat er kleurverschillen optreden. Daarbij geldt: hoe ouder de lak, hoe groter de kleurverschillen kunnen zijn. Volledigheidshalve, gebruik de eerder genoemde sponzen ook niet voor velgen of andere delen.


Welke soorten autowas sponzen zijn er?

Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van de verschillende typen sponzen of andere attributen die je kunt gebruiken om je auto mee te wassen. Zoals gezegd is het belangrijk dat je kiest voor een goede spons, omdat je met de verkeerde meer kwaad dan goed aanricht. Dit zijn de meest bekende soorten:

• Autospons
• Microvezel spons
• Washandschoen
• Velgenspons
• Insectenspons/vliegenspons
• Zeemspons



Autospons

Idealiter ga je dan voor een spons met diepe 'gaten' dan voor een platte of vlakke spons. Het vuil dat van de auto op de spons terechtkomt kan bij een grove spons 'in de gaten gaan zitten', zodat je er niet mee over de lak schuurt. Bij een vlakke spons blijft het vuil aan de oppervlakte steken en maak je krassen op de lak. Je kunt ook kiezen voor een handschoen van schapenwol of microvezels. Ook hier kan het vuil weinig schade op je auto aanrichten.

Autospons schoonmaken

Verder is het belangrijk om niet alleen een goede spons uit te kiezen, maar ook om deze tijdens het wassen van je auto heel goed schoon te houden.Hier kun je verschillende manieren voor gebruiken. Eén ervan is door met twee emmers te werken. Vul beide emmers met lauwwarm en schoon water.
standaard autowas spons
Ga je voor een spons? Dit zijn onze tips.

Twee emmers

Voeg vervolgens aan een van beide emmers een schoonmaakmiddel toe dat geschikt is voor het wassen van auto's. Was de auto met een spons (of washandschoen) met het sop uit de ene emmer en spoel deze tussendoor steeds uit in de andere emmer om al het vuil eruit te verwijderen. Vuil op de spons gaat namelijk krassen op de lak veroorzaken.


Van boven naar beneden

Zorg ervoor dat je van boven naar beneden werkt en bewaar de onderste paar centimeter voor het laatst, want daar zit vaak het meeste vuil. Je wilt namelijk niet het risico lopen dat je het vuil van onderaan verspreid over andere delen van de auto en zo lelijke krassen maakt. Naast het systeem met de twee emmers kun je ook gebruikmaken van een emmer met een vuilrooster of grit guard. Het vuil blijft onderin de emmer en wordt niet opnieuw meegenomen in de spons, dus veroorzaakt zo geen krassen.




Microvezelspons

Het veilige alternatief van de spons is een microvezel spons of microvezel handschoen. Deze bestaan beiden uit zachte haren, sommige hebben vrij lange haren, dan lijken het wel dreadlocks en andere zijn weer wat korter. Gemene deler ze alle twee goed water opnemen en vasthouden en ook nog eens vuil vasthouden tussen de vezels en niet OP de vezels. De kans op swirls is vele malen kleiner. 

Microvezelsponzen zijn zacht en dus minder schadelijk voor je lak en ook deze zijn uitwasbaar. Let hierbij ook op de specifieke wasinstructies. Kies je toch voor een standaard spons, ga dan het liefst voor een met grote gaten. Spoel de spons na gebruik uit en laat hem drogen. Berg hem niet nat of vochtig op. 

Let op: als je tijdens de wasbeurt de spons laat vallen, spoel hem dan grondig (!) uit zodat er geen vuil op je lak terechtkomt.

micorvezel autowas spons
De microvezel spons: ook goed!



Washandschoen

Het voordeel van een washandschoen is dat je deze in de wasmachine uit kunt wassen. Volg daarbij de wasinstructies van het product. Bovendien kun je tijdens het autowassen de handschoen met water vullen en dit er via de vingers uit laten lopen, zodat het vuil tegelijk met het water wordt verwijderd. 

Een 'nadeel' van de washandschoen is dat deze mogelijk niet goed aansluit om je pols. Maar je vingers geven je voldoende grip om de handschoen klemvast te houden. Bovenal geven je ze meer controle tijdens het autowassen en de kans is veel kleiner dat de handschoen op de grond valt, dit is iets wat best vaak gebeurt met sponzen. Voor de goede orde: het is onmogelijk om 'swirls' te voorkomen, maar we kunnen de kans dat ze ontstaan wel tot een minimum beperken.
washandschoen auto
De washandschoen: beter!




Velgenspons

Gebruik voor het schoonmaken van de velgen een andere spons dan voor het schoonmaken van de rest van het voertuig. De velgen kunnen namelijk extra vies zijn. Zo kun je remstof of metaaldeeltjes van de remschijven in de autolak wrijven en dat zou zonde zijn. Gebruik een oude spons of een oude washandschoen. Er zijn ook speciale velgensponzen die je leven gemakkelijker kunnen maken. Om de spaken schoon te maken kun je een oude grote spons in de breedte enkele keren doorknippen. 


Dan heb je kleinere repen, die je gemakkelijk om de spaken heen kunt vouwen. Door ze vervolgens op en neer te bewegen krijg je de velgen echt schoon. Met de kleinere sponsjes kun je bijvoorbeeld ook makkelijker bij de lastig te bereiken plekken komen, zoals je sportuitlaat. Ook kun je met de kleine spons ook gericht druk uitoefenen op een plek. 

velgenspons
voor de perfectionist: de velgenspons

Met name handig voor tussen de letters en getallen op de kentekenplaat. Denk er bij deze klus wederom aan om twee emmers te gebruiken: één voor het sop en één om de spons in uit te spoelen. Check hier ons uitgebreide artikel over het schoonmaken van velgen



Insecten- of vliegenspons

Deze kleine sponzen zijn ideaal om insecten of vliegen mee te verwijderen. Ze zijn hier dan ook speciaal voor bedoeld. Het zijn zeer zachte sponzen die je veilig op je auto kunt gebruiken. Snel handelen is van groot belang; laat de dode vliegen niet te lang zitten! Je kunt het beste de vliegenspons een minuut in handwarm water weken en daarna ga je de vliegen verwijderen. 

Netvormige nylon

De netvormige nylon laag zorg voor een grondige schoonmaak, zonder dat het je autolak kost. Tip: zorg voor het 'vliegen seizoen' dat de auto in de was is gezet. Insecten blijven dan veel minder plakken en kunnen ook nog eens veel makkelijker worden verwijderd.

Je kunt gewoon gebruik maken van je huidige autowasmiddel, als het resultaat dan niet naar wens is zul je voor een specifieke vliegenreiniger middeltje moeten gaan.

insectenspons of vliegenspons
speciaal voor onze kleine vrienden: de insectenspons



Zeemspons 

Met een zeemspons kun je je natte auto goed en streeploos afnemen. Het is echt zonde van je werk als je deze stap overslaat, je zult dan nl. overal droogplekken zien, gewoon altijd doen dus! Voor gebruik de spons eerst vochtig maken en daarna uitwringen. Gebruik deze spons echter niet om de auto mee te wassen als er nog veel grof vuil op zit. Naast de spons kun je natuurlijk ook een losse zeemdoek gebruiken.

De autoruiten kunnen ook prima gedaan worden met de spons. Tip: probeer direct zonlicht zoveel mogelijk te mijden tijdens het zemen. Het water droogt dan snel op en dat maakt dit werkje wat lastiger. Laat de zeem het overtollige water opnemen, met andere woorden, laat de zonnestralen dit niet doen, dan krijg je juist droogplekken!
zeemspons autowassen
Na het wassen altijd zemen.


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Auto wassen
Was jij je auto op de juiste manier? Lees hier onze tips!
Velgenborstel
Velgenborstel – velgen schoonmaken via velgenborstel
Autowax
Autoverzorging autowax informatie, overzicht van autowax soorten
Lakstift
Lakstift - verwijder steenslag en krasjes uit je autolak
Autoruiten schoonmaken
Autoruiten schoonmaken – tips voor brandschone autoramen
Meer
Alle artikelen lees je hier
Ook leuk
Auto detailing klei Auto kleien? Reinig autolak écht met auto klei [+ voorbeelden]
hars op auto verwijderen Hars op auto? 7 tips om hars van je auto te verwijderen
Dakhoezen Dakhoes auto: bescherm je auto tegen regen & vrieskou
Bumperbeschermers Voorkom schade door stijlvolle bumperbescherming
Beschermfolie Beschermfolie auto: voorkom schadeherstelkosten!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl