Home Auto kosten Auto overschrijven

Auto overschrijven: hoe werkt dat precies?

Heb je zojuist de (tweedehands) auto van je dromen gevonden? Of heb je een geschikte koper gevonden voor jouw oude auto? En zijn jullie er financieel uitgekomen? Voor een goede afhandeling rest dan nog één ding: de auto overschrijven. Hoe dat in zijn werk gaat lees je hier.

Auto overschrijven

Wanneer moeten we een auto overschrijven? In de volksmond zeggen we al snel dat we 'een auto overschrijven'. Officieel is de goede benaming van deze handeling 'een auto op kenteken zetten'.

Een auto overschrijven doe je als een auto van eigenaar wisselt. Dus als jij jouw auto aan iemand anders verkoopt of als je de auto van iemand overneemt. Hiervoor heb je het ´oude´ papieren kentekenbewijs nodig, of je kentekencard  plus de tenaamstellingscode.

kopen tenaamstelling

Wie mag een auto overschrijven?

Om een kenteken van een auto over te schrijven moet je in ieder geval achttien jaar of ouder zijn en in Nederland woonachtig zijn. Als jij zelf de koper van de auto bent, moet je persoonlijk de auto op jouw naam laten zetten.

Je kunt niet iemand machtigen om dit voor jou te doen, je moet dit persoonlijk regelen. Natuurlijk mag je wel iemand meenemen als je dit prettiger vindt.



Verkopers

Als verkoper hoef je niet per se bij de overschrijving aanwezig te zijn, maar het is wel verstandig om mee te gaan. Kun je zelf niet, dan kun je ook iemand anders sturen. Het gaat er vooral om dat je erop toeziet dat de koper de auto daadwerkelijk op zijn naam laat overschrijven. Gebeurt dit niet, dan blijf je aansprakelijk voor alle verplichtingen met betrekking tot de auto en kun je voor vervelend verrassingen komen te staan.

auto overschrijven tenaamstelling

Jij moet dan namelijk nog steeds de verzekering, motorrijtuigenbelasting en APK voldoen. En nog erger: ook eventuele boetes zijn voor jouw rekening. De koper heeft dan alleen de lusten, en jij alleen de lasten! Alleen met een vrijwaringsbewijs, dat je ontvangt bij de overschrijving van de auto, kun je aantonen dat de auto niet meer jouw eigendom is.


Waar auto overschrijven?

Koop je de auto van een particulier of verkoop jij als particulier jouw auto, dan vond de overschrijving van het kentekenbewijs vroeger plaats op een wat groter postkantoor. Tegenwoordig moet de RDW dit regelen, sinds de invoering van de nieuwe kentekencard. In eerste instantie wordt de kentekencard alleen door de RDW aangemaakt. Het is de verwachting dat dit in de loop der jaren zal veranderen en dat ook andere organisaties de mogelijkheid krijgen om kentekencards uit te geven. Bij deze partijen kun je te zijner tijd dan ook terecht om je auto te laten overschrijven. 


Wat heb je nodig voor overschrijving?

Om een auto te kunnen overschrijven, heb je een aantal documenten nodig, waarvan we er al een paar genoemd hebben. Neem de volgende documenten/pasjes mee:


Geldig legitimatiebewijs


Je kunt je legitimeren met je (originele) rijbewijs, paspoort of identiteitskaart. Legitimatie met een rijbewijs is het handigst, omdat je dan geen recent uittreksel van de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) nodig hebt. 

Legitimeer je je liever met een paspoort of identiteitskaart, dan moet je ook een recent uittreksel van maximaal drie maanden oud laten zien.


 

Koop je de auto bij een voertuigbedrijf dat zelf de overschrijving verzorgt, dan kun je je alleen legitimeren met je rijbewijs.


Vroeger: tenaamstellingsbewijs

Het vroegere papieren kentekenbewijs bestond uit een voertuigbewijs (deel 1A), een tenaamstellingsbewijs (deel 1B) en een overschrijvingsbewijs (deel II). Op het tenaamstellingsbewijs van de auto stonden de gegevens van de kentekenhouder. Als je een auto wilde laten overschrijven was het tenaamstellingsbewijs onmisbaar. Tegenwoordig heb je een kentekencard en een tenaamstellingscode nodig om een auto te laten overschrijven. Op de persoonsgebonden kentekencard staan de gegevens van zowel voertuig als kentekenhouder.


Tenaamstellingscode

Vanaf januari 2014 wordt de nieuwe kentekencard geleidelijk aan ingevoerd. Dit is het nieuwe kentekenbewijs in de vorm van een kunststof pasje. In plaats van het vroegere papieren overschrijvingsbewijs krijgt de eigenaar die een voertuig op zijn naam krijgt tegenwoordig een tenaamstellingscode. In combinatie met de kentekencard kun je met deze code van negen cijfers je voertuig op een andere naam laten zetten of laten schorsen, slopen, of naar het buitenland exporteren. 


Houd ze apart!

Het is verstandig om je kentekencard en de tenaamstellingscode apart van elkaar te bewaren. Je wilt immers niet dat een eventuele autodief deze twee gegevens kan combineren en daarmee jouw voertuig op zijn eigen naam kan zetten. Houd ze dus apart!

Tijdens de overschrijving

Bij de (ver)koop van de auto krijg je meteen de eerste helft van de tenaamstellingscode. Het tweede deel van deze code krijg je naderhand per post toegestuurd. Deze twee delen vormen samen de 9-cijferige tenaamstellingscode, die je goed moet bewaren. Je hebt ´m weer nodig als je je auto weer wilt verkopen. Daarnaast ontvang je als koper een vrijwaringsbewijs, dat bestemd is voor de verkoper. Het is voor hem of haar het bewijs dat het kenteken van de zojuist verkochte auto niet meer op zijn of haar naam staat.

Het is verstandig om dit vrijwaringsbewijs op een veilige plek te bewaren. Als de koper alleen naar het postkantoor gaat, dient hij  het vrijwaringsbewijs aan de verkoper te geven. Geef de overige papieren en de autosleutels pas aan de koper als hij de auto betaald heeft en als je het vrijwaringsbewijs ontvangen hebt!


Kosten overschrijving

Aan de overschrijving van de auto zijn kosten verbonden. Meestal voldoet de koper deze kosten, maar je kunt er ook voor kiezen om de kosten te delen of om als verkoper de kosten te betalen. Een groot obstakel zal het niet zijn; de kosten bedragen € 9,70.

Verkoper: hoe verder?

Heb je jouw auto verkocht, dan hoef je niet langer verzekeringspremies, motorrijtuigenbelasting en APK te betalen. Stuur zo snel mogelijk na de overschrijving een kopie van je vrijwaringsbewijs naar je autoverzekering, zodat deze wordt stopgezet. Verder hoef je niets te doen. 
"Eerst betalen, dan pas auto overschrijven! "

De belastingdienst krijgt automatisch een seintje dat de auto niet meer op jouw naam staat en stuurt je dus geen rekeningen meer. Ook ontvang je geen berichten meer van de RDW dat jouw auto toe is aan de APK.


Koper: hoe verder?

Na de overschrijving van de auto op jouw naam, krijg je automatisch bericht van de belastingdienst over de motorrijtuigenbelasting. Je dient zelf je auto zo snel mogelijk te verzekeren, omdat deze meteen na de overschrijving niet meer verzekerd is. Ook de toekomstige APK-beurten en reparaties zijn uiteraard voor jouw rekening.

Ben je niet direct van plan om de weg op te gaan met je nieuwe aanwinst, bijvoorbeeld omdat je hem eerst flink wilt tunen of stylen? Dan kan het een goede optie zijn om je auto te schorsen. Scheelt je een hoop kosten, want als je auto geschorst is, betaal je geen verzekering, belasting en APK. Maar je mag gedurende die periode dan ook echt nooit met deze auto op de openbare
weg komen, want dan riskeer je een hoge boete.



Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
BPM berekenen
BPM berekenen - auto importeren betekent BPM betalen
Dagwaarde auto bepalen
Auto dagwaarde - inruilwaarde informatie, overzicht van auto taxatie
Auto schorsen
Auto schorsen - auto lang onbruikbaar?: kenteken schorsen
Vrijwaringsbewijs
Vrijwaringsbewijs - gemaakt op postkantoor bij verkoop auto
Auto reclame rijden
Geld verdienen met autorijden, je auto levert geld op!
Meer
Alle Auto kosten artikelen lees je hier
Ook leuk
Auto aankoopkeuring Auto aankoopkeuring voorkomt miskoop!
Auto verzekeringen Informatie over de goedkoopste autoverzekeringen
Inzittendenverzekering Inzittendenverzekering beschermt passagiers
Waarborgfonds Via het Waarborgfonds autoschade verhalen
Taxatie auto Autotaxatie: verzeker juiste waarde van je auto!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2025 Tuning-gids.nl